Žele u Hrvatskoj narasti na 500 IT stručnjaka

Autor: Bernard Ivezić , 24. kolovoz 2017. u 13:48
Adrian Ježina, predsjednik Uprave tvrtke Siemens Convergence Creators/Žarko Bašić/PIXSELL

Na čelo tvrtke Siemens Convergence Creators potiho, krajem ožujka doveli bivšeg šefa tehnike Vipneta i stručnjaka za domaći ICT Adriana Ježinu.

Siemens Convergence Creators planira veliki povratak na hrvatsko i regionalno IT tržište, doznaje Poslovni dnevnik. Tvrtka koja trenutačno u svom IT odjelu za istraživanja i razvoj (R&D) u Hrvatskoj broji 200 stručnjaka planira u idućih nekoliko godina taj broj povećati i do nekoliko puta.

Adrian Ježina, predsjednik Uprave tvrtke Siemens Convergence Creators kaže da se otvaraju prema novim poslovima u jadranskoj regiji, Bugarskoj i Albaniji te da očekuju značajan rast, kako poslovanja tako i broja zaposlenih. "Otvaramo se sve više prema vanjskim naručiteljima i zato nam je plan povećavati broj radnika. Ići ponovo prema 300, 500 pa i više zaposlenih u godinama koje dolaze", kaže Ježina. Dodaje da će to ovisiti o rezultatima koje će postići u Hrvatskoj, regiji i ostalim internacionalnim tržištima kao i o daljnjim odlukama matice. Ježina kaže da je inicijalnim rezultatom, koji je postigao od ožujka kad je preuzeo kormilo tvrtke, vrlo zadovoljan. Navodi da su prebacili prodajne planove za dvoznamenkasti postotak.

Prije desetak godina, u vrijeme prije buđenja hrvatske softverske industrije, odnosno tisuća malih, izvozno orijentiranih domaćih proizvođača aplikacija, sinonim za IT u Hrvatskoj, te najveći poslodavci u tom sektoru kod nas, bili su Ericsson Nikola Tesla i Siemens. Svaki je zapošljavao po 800 do 1000 IT stručnjaka na razvoju. I dok je Ericsson u međuvremenu broj radnika u R&D-u u Hrvatskoj povećao na više od 1200, na tržište lani ušao indijski Infosys, svoje ambiciozne planove iznio IBM, za to je vrijeme Siemens je planski, odlukom središnjice, globalno i lokalno sve do ove godine izlazio iz tog poslovanja. U Hrvatskoj je dio R&D-a prodao francuskom Atosu. Izašao je iz joint-venturea Nokia-Siemens, a svoj R&D odjel za IT rješenja u Zagrebu, Osijeku i Splitu kontinuirano je smanjivao.

 Krajem ožujka je pak bez pompe na čelo Siemensove nove operacije za IT i sistemske integracije, tvrtke zvane Siemens Convergence Creators, koja je preuzela preostali R&D odjel, došao bivši član Uprave Vipneta za tehniku Adrian Ježina. Uz Antu Mandića iz IN2, osnivača Iskona i PhotoMatha Damira Sabola te Nikolu Dujmovića iz SPAN-a, Ježina je najiskusniji hrvatski menadžer u spajanjima i preuzimanjima te ekspanzijama visoko-tehnoloških tvrtki. "Do sada smo bili rasadnik vrhunskih kadrova, a sada nam je plan nositi se s konkurencijom najvećih IT tvrtki u regiji", kaže Ježina. Za razliku od planova, koji su veliki, dosadašnji rezultati Siemens Convergence Creatorsa relativno su skromni. Tvrtka je prema podacima Poslovne Hrvatske od 2013. do 2016. prihod smanjila sa 102,6 na 85,6 milijuna kuna, operativnu dobit s 6,3 na 4,6 milijuna kuna, a gubitak povećala s 1,3 na 6,9 milijuna kuna.

Broj zaposlenih je u istom razdoblju smanjen s 310 na 170 stručnjaka na kraju prošle godine. Ježina kaže da u 2017. godini očekuje prihod na razini godine prije, a zatim, po prvi put u pet godina, zabilježiti rast. "Jadranskoj regiji tek predstoji digitalna transformacija i tu vidimo svoju veliku priliku, a usto često kupce nalazimo i globalno, posebno u SAD-u, Australiji i po Aziji", kaže Ježina. Pojašnjava da postojećih 60 do 70 posto poslova, koji čine outsourcing za maticu kao i naslijeđene poslove, sada zamjenjuju tako što su dobili zeleno svjetlo od centrale da sami aktivno love poslove. Navodi da su tako u Hrvatskoj osvojili posao na razvoju mobilne aplikacije za većeg brodara, velike poslove u financijskoj industriji, medijaciji, biznis konzaltingu na definiranju procedura i BSS transformaciji raznih tvrtki.

Unatoč lokalnim uspjesima izvoz je i dalje glavni motor Siemens Convergence Creatorsa. Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka je lani od izvoza generirala 62,9 milijuna kuna. Ježina navodi da će se taj broj samo povećavati, zbog toga što planiraju loviti poslove i u ostatku regije, na koju otpada 30 posto izvoza, i po drugim dijelovima svijeta, uključujući Aziju, Australiju i Amerike, na koje otpada preostalih 70 posto izvoza. Potencijal, tvrdi, crpe iz stručnosti zaposlenika i bogate referentne baze.

"Održavamo specifične dijelove internetske infrastrukture za dva od tri najveća američka telekom operatera, sudjelujemo na GSM-R projektu za Deutsche Bahn, uključeni smo u poslove za Airbus, Eutelsat i Europsku svemirsku agenciju, a surađujemo i s kompanijama kao što su Nokia, Atos, HT i Vodafone", kaže Ježina. Navodi da s obzirom na strategiju, ciljaju prihod od novih klijenata u srednjoročnom razdoblju s 30-tak milijuna kuna povećati za dva do tri puta.  

Da li su planovi možda i ambiciozniji, odnosno da li Siemens dio rasta u IT-u želi ostvariti i kroz akvizicije, Ježina ne želi komentirati. Pojašnjava ipak da kad Siemens odluči u nečemu biti najbolji "da to najčešće i bude tako". Pri tome navodi da Siemens želi strateški biti prvi u Industriji 4.0, odnosno ponudi industrijskog clouda i da je potpuno predan tom cilju. Na putu rasta, kaže Ježina, naišao je na probleme s kojima se susreću svi IT izvoznici u RH od nedostatka IT stručnjaka i prevelikih davanja državi preko nepostojanja ugovora o sprečavanju dvostrukog oporezivanja do nepovoljnih viznih režima. "Ima mnogo stvari koje treba riješiti", zaključuje Ježina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da, žele od nas napraviti Indiju sa mizerno plaćenim IT-jevcima. Na nama je da tu bezobraznu namjeru odbijemo sa gnušanjem. Naši programerni nisu lošiji nego bolji od njihovih koji su daleko bolje plaćeni i ujedno manje kreativni

New Report

Close