Šahovska legenda upozorila na novu opasnu vrstu Hladnog rata te imenovao države o kojima bi trebalo brinuti

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2019. u 10:07
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Zloslutna upozorenja o umjetnoj inteligenciji koja će donijeti kraj svijeta za čovječanstvo su besmislena – države poput Rusije i Kine su one o kojima bismo trebali brinuti, tvrdi bivši svjetski šahovski prvak Garry Kasparov.

"Trebamo prestati tratiti vrijeme govoreći o robotima i terminatorima ubojicama. Bez obzira koliko sofisticirani algoritmi mogu biti, još uvijek im je potreban loš čovjek", kazao je Kasparov novinarima u Parizu prošlog tjedna, prenio je CNBC.

A lošima će nove tehnologije pružiti nove mogućnosti, upozorio je.

Kasparov je s novinarima polemizirao o mogućnosti da se AI koristi u novom valu cyber-napada.

"Trenutno smo u nekoj vrsti cyber Hladnog rata, a odvraćanje je jedini odgovor", kazao je Kasparov upozoravajući da trenutno nema političke volje zapadnih zemalja da pošalju takvu jaku poruku.

Kazao je kako zapadne zemlje poput Britanije, Amerike i Francuske trebaju prestati nuditi državama poput Rusije i Kine "uzaludne kompromise" kada je riječ o njihovom miješanju u političke izbore i krađi osjetljivih komercijalnih podataka, jer će one samo nastaviti "kršiti pravila".

Kritičar Putina

Kasparov, koji je u igri sa super kompjuterom tvrtke Deep Blue kasnih 90-ih pobijedio  u prvom susretu i izgubio drugi, postao je politički aktivist.

Trenutno je sigurnosni veleposlanik proizvođača antivirusnih programa Avast. Smatra se najboljim šahistom svih vremena.

Kao kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog režima, Kasparov je često upozoravao na miješanje Moskve u tuđe izbore, poput predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine. Takve tvrdnje o uplitanju postale su predmetom istrage specijalnog odvjetnika Roberta Muellera – o utjecaju Rusije u kampanji predsjednika Donalda Trumpa.

Kasparovi komentari došli su u vrijeme napetih odnosa između SAD-a i Kine i njihovog intenzivnog trgovinskog rata. Washington se zalaže i za izručenje financijske direktorice Huaweia Meng Wanzhou, pod optužbom za kršenje američkih sankcija protiv Irana.

Američki dužnosnici tvrde da bi se oprema telekomunikacijskog diva mogla koristiti za kinesko špijuniranje. Predsjednik Trump nedavno je proglasio i izvanrednu situaciju zbog prijetnje "stranih protivnika", stavljajući Huawei na crnu listu zabrane kupnje američke tehnologije bez posebnog odobrenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close