Novi zamah: Liječnici će se mobitelima spajati u bolnice i očitavati rendgene ili magnete

Autor: Lucija Špiljak , 29. prosinac 2020. u 07:13
Foto: PD

Namjeravamo nastaviti s investicijama u optiku i 5G te ostajemo predani povezivanju svih u RH s mogućnostima digitalizacije, kaže čelnik HT-a.

Godina kakvu nitko nije planirao bila je i godina u kojoj su se kao imperativi nametnule digitalizacija i digitalna transformacija.

Ključna poluga za digitalizaciju Hrvatske i brži gospodarski oporavak nakon koronakrize ove se godine očitovao u prvoj komercijalnoj 5G mreži koju je uveo Hrvatski telekom, naš najveći telekomunikacijski operater i predvodnik digitalizacije, koji je u telekomunikacijskoj industriji napravio veliku prekretnicu za gospodarski i društveni razvoj.

“Otvaramo novo poglavlje u razvoju digitalnog društva i gospodarstva, pripremajući Hrvatsku za digitalnu transformaciju temeljenu na Industriji 4.0, pritom omogućujući bolju i bržu povezanost i pristup internetu, brži odaziv mreže te veće mogućnosti spajanja više uređaja.

Postavili smo temelje budućnosti i ponosan sam što HT ponovno pomiče granice te postavlja nove standarde. S ovim tehnološkim iskorakom nastavljamo graditi svijet boljih mogućnosti temeljen na inovaciji, tehnološkom napretku i omogućavanju prilika koje digitalizacija pruža svima”, rekao je ranije glavni direktor i član Uprave HT-a Kostas Nebis, istaknuvši da se Hrvatski telekom time stavlja uz bok europskim i svjetskim tržištima.

U posljednjih pet godina uložili su 8,5 milijardi kuna u infrastrukturu, kvalitetu usluge, modernizaciju mreže i razvoj proizvoda, a ulaganja u prvih devet mjeseci 2020. povećala su se u odnosu na isto razdoblje lani.

Primijetili su i pojačanu potrebu za digitalizacijom kada je u proljeće, tijekom lockdowna i prvog vala pandemije, zabilježen rast prometa u mobilnoj mreži od 48 posto, a u fiksnoj od 89 posto.

Rezultati govore za sebe

U naprednim je državama već ranije 5G definiran kao strateška tehnologija, a HT-ova 5G mreža djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže, stoga nema potrebe za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim frekvencijama.

Tako je Hrvatska ostvarila prvi cilj 5G akcijskog plana koji je definirala Europska unija, a koji je podrazumijevao početak komercijalne dostupnosti 5G tehnologije u svim zemljama članicama do kraja 2020. godine.

Rezultati također govore za sebe – trenutačno je milijun i 200.000 stanovnika u 17 hrvatskih gradova pokriveno 5G signalom, a član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a Boris Drilo potvrdio je da će primjena 5G tehnologije omogućiti daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu “pametnih i zelenih rješenja” u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru.

Od same brzine prijenosa podataka još je značajnija pouzdanost veze, kaže Drilo. S dodjelom i implementacijom novih frekvencija u 3,5 GHz području bit će moguće ostvariti dva do tri puta veće brzine od današnjih u 4G-u. Buduća implementacija 5G-a odvijat će se kroz komplementarni pristup u kojem će DSS omogućiti pokrivanje, a 5G na novim frekvencijama kapacitet i brzinu za specifične primjene.

“5G tehnologija će omogućiti veći kapacitet mreže, brži internet i puno veći broj uređaja koji se mogu povezati što je izrazito bitno danas kad govorimo o pametnim industrijama i pametnom društvu. Isto tako 5G će omogućiti jako brze odazive mreže u milisekundama”, objasnio je Drilo.

Skidanje neopravdane stigme

Kako bi u HT-u prednosti 5G mreže na jednostavan način objasnili i predstavili građanima te tako skinuli neopravdanu stigmu, u suradnji s radiologom Natkom Beckom pokazali su nedavno kako se uz 5G može obaviti ultrazvuk štitnjače na daljinu, što je tek jedan od primjera implementacije u jednoj od najvažnijih industrija – zdravstvu.

Beck je istaknuo da će se s novom tehnologijom liječnici moći mobitelima i laptopima spojiti u bolnice i očitavati rengene ili magnete, budući da će zahvaljujući 5G-u imati na raspolaganju slike veće kvalitete i to u realnom vremenu.

5G će omogućiti kirurzima s povezanim automatiziranim rukama da daljinski operiraju pacijente širom svijeta, 5G će olakšati prijenos podataka s povezanih uređaja u domovima pacijenata, starijih osoba ili oboljelih od kroničnih bolesti. Istaknuo je i da takvi uređaji mogu uključivati male monitore glukoze, bežične senzore krvnog tlaka ili povezane vage.

Prikupljeni podaci šalju se izravno liječnicima koji mogu daljinski prilagoditi liječenje, dati savjet ili zatražiti od pacijenata da zakažu nove sastanke, a ovakve se prednosti već očituju i u umjetnoj inteligenciji.

Napredak će biti vidljiv i u gaming industriji gdje će 5G mreža poboljšati iskustvo za “gejmere”, što je potvrdio Nikola Stolnik, direktor tvrtke Good Game Global, posebno za VR i AR igre koje će, kako smatra Stolnik, uz 5G doživjeti puni potencijal. Gejmerima je najvažnija brza mreža, a 5G će im pored toga omogućiti igranje bilo koje igre i bilo gdje na mobilnim uređajima.

“Namjeravamo nastaviti s našim investicijskim planovima u optiku i 5G te ostajemo predani svojoj misiji povezivanja svih u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije i pružanju partnerske podrške našim korisnicima, hrvatskom gospodarstvu i društvu u cjelini kako bi se što prije vratili na put rasta”, zaključio je Kostas Nebis nedavno u kolumni za Poslovni dnevnik.

U srpnju ove godine drugu godinu zaredom HT je dobio dvije nagrade koje dodjeljuje tvrtka Ookla – za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj i za najbolju mobilnu pokrivenost; te dobio priznanje za jednu od 10 najbržih mobilnih mreža u cijelom svijetu. Budućnost je neizvjesna, ali čini se – svijetla i digitalna.

Komentirajte prvi

New Report

Close