Prvi investitor u Rimac Automobile uložio novih milijun kuna u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 11. lipanj 2019. u 13:27
Osnivači startupa koji mijenja poslovanje u špediciji

Kolumbijskog investitora prate Ivan Glavaš i Monika Mikac, bivša operativna direktorica Rimac Automobila.

Prvi investitor u Rimac Automobile, Kolumbijac Frank Kanayet Yepes napravio je drugu investiciju u hrvatske startupe. Uložio je milijun kuna u zagrebačkog digitalnog špeditera, tvrtku Hubbig, smještenu u Ziceru na Velesajmu.

Kao i u slučaju Rimac Automobila, i ova startup investicija značajno odskače od hrvatskog prosjeka. Kanayet Yepes upisao je svoje suvlasništvo u Sudski registar, gdje stoji ime njegove tvrtke iz Bogote, Verdor Comubia. Ulaganje se, dakle, nije vodilo preko centrale sa sjedištem u inozemstvu, već ga je Hubbig dobio izravno u Hrvatskoj. Kolumbijskog investitora u ovoj investicijskoj rundi pratio je i jedan hrvatski ulagač Ivan Glavaš, koji je u Sudski registar također upisan kao suvlasnik Hubbiga.

Glavaš je poznat domaćoj startup zajednici kao osnivač blockchain startupa Forebita, koji ono što Thompson Reuters i Bloomberg rade u svijetu indeksa 'fiat novca', a riječ je o analitici i drugim sofisticiranim financijskim uslugama za banke, burze i druge institucije, njegov Forebit pretendira raditi u svijetu kriptovaluta. Uz njih u suvlasništvo Hubbiga ušla je i Monika Mikac, bivša operativna direktorica Rimac Automobila, a danas direktorica razvoja španjolske tvrtke QEV Technologies.

Mikac je postala i savjetnica uprave Hubbiga. Startup Hubbig osnovan je krajem 2017. U svibnju lani započeo je s komercijalnim radom i danas broji 10 članova. Uz zanimljive investitore i lokaciju ulaganja, zanimljiv je i po tome što je od početka rada profitabilan. Istoimena tvrtka na Fini je objavila da je u 2018. godini imala promet od 724.658 kuna uz neto dobit od 101.415 kuna. Platforma je posebna po tome što za razliku od špeditera korisnicima odmah ispisuje finalnu cijenu čak i za najsloženija putovanja, poput transporta brodovima i kamionima iz Kine u Europu ili obrnuto.

 

1,4 milijuna

kuna ukupna su ulaganja u Hubbig dosad

Taj se posao dosad radio ručno pa se na ponudu trebalo čekati. Usto, često ne postoji mogućnost da se pošiljka prati, a Hubbig nudi i tu opciju. Draga Lipovac, osnivačica i direktorica Hubbiga kaže da joj je cilj da prerastu u globalni marketplace za logistiku koji spaja prijevoznike s klijentima bez posrednika. "Plan nam je proširiti se po regiji srednje Europe, jer trenutačno smo fokusirani na Hrvatsku i Zagreb te otvoriti prilike za transport u Latinskoj Americi i Kini", kaže Lipovac. Dodaje da će joj u tom širenju značajno pomoći ulazak Franka Kanayeta, a s kojim ju je spojila Monika Mikac. 

Navodi da Frank, zbog svojeg ulaganja u Rimac Automobile, barem dva puta godišnje dolazi u Hrvatsku i da ga je napokon imala prilike upoznati lani u rujnu. Kaže da su se odmah uspjeli načelno dogovoriti, a onda je krenuo due-diligence, koji je trajao prosinca te rješavanje svih ostalih procedura dok investicija nije postala vidljiva i u Sudskom registru. "Frank je samo lani uložio u 28 startupa. Ima oko sebe odličnu ekipu koja ga prati te smo bez problema sve odredili. Razgovarala sam i s drugim investitorima, mahom iz Hrvatske, ali svi su me pitali kad očekujem povrat. Da to znam, uzela bih kredit u banci i investitori mi ne bi ni trebali pa sam se na kraju odlučila na ovu investiciju", kaže Lipovac. Ivan Glavaš, investitor u Hubbig kaže da je sama srž te platforme u podizanju transparentnosti cijena u špediciji.

"Cijelu svoju karijeru na burzi bavim se upravo cijenama pa mi je sam posao Hubbiga time još zanimljiviji, a ugodno me je iznenadilo koliko je potanko Dragana Lipovac razradila strukturu špediterskog posla i riješila kroz tehnologiju probleme s kojima se susreću njegovi korisnici", kaže Glavaš. Uvjeren je, navodi, da mu je povrat na ovu investiciju siguran. No, naglašava da nema namjeru izlaziti iz ulaganja već da ga je napravio kako bi pomogao u rastu tvrtke. Koliki su pak planovi rasta možda najbolje oslikava činjenica da je Hubbig već sada premašio svoj lanjski prihod.

"Vjerujem da ćemo prihod u 2019. u konačnici udvostručiti u odnosu na prošlu godinu, a broj klijenata, unatoč još uvijek maloj bazi, planiramo utrostručiti", kaže Lipovac. Prije ove investicije od milijun kuna Hubbig je u dva navrata primio ukupno 365.000 kuna sjemenskog kapitala. Od Zicera je početkom godine uzeo konvertibilan zajam od 200.000 kuna, a krajem 2017. je pobijedio na Zagreb Connectu i osvojio 165.000 kuna.

Frane Šesnić, direktor Zicera kaže da je ponosan na uspjeh Hubbiga u privlačenju ovako značajnih investitora. "Hubbig je dokaz da smo na pravom putu. Ovaj startup je prošao Zicerov akceleracijski program Startup Factory, dobio je nagradu Zagreb Connecta i dobio je investiciju koju Zagreb nudi preko Zicera u obliku konvertibilnog zajma", zaključuje  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Frank Kanayet Yepes, povezan sa Panama Papers – Mossac Fonseca off-shore pranjem novca u kojem je sudjelovala firma Rimac automobili, o cemu ste vec pisali:

Rimčev investitor koristio usluge tvrtke Mossack Fonseca

New Report

Close