Rimčev investitor koristio usluge tvrtke Mossack Fonseca

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2016. u 09:48
Foto: Petar Glebov / Pixsell

U Sloveniji, Srbiji, BIH broj vlasnika off shore kompanija koje su osnovane preko panamske tvrtke mnogo je više nego u Hrvatskoj, kao jedan od njih spominje se i bivši Severinin muž Milan Popović i brojni drugi.

Nakon jučerašnjih velikih prosvjeda na Islandu, tamošnji premijer podnio je ostavku zbog afere Panama Papers, kad je u javnost procurilo da su i on i njegova supruga koristili off shore kompanije kako bi skrili investicije. A nakon što je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio svoja otkrića brojne su zemlje počele s istraživanjima.

Tri tvrtke. Tri klijenta, 22 dioničara. Svi oni povezani su panamskom tvrtkom Mossack Fonseca iz koje je iscurilo više od 11 milijuna povjerljivih dokumenata. Ima li među njima i onih koji su se bavili ilegalnim radnjama – istražuje ured za sprečavanje pranja novca. A u hrvatskom pak sudskom registru ime panamske odvjetničke tvrtke pojavljuje se uz ime tvrtke kolumbijskog Franka Kanajeta, inače jednog od investitora u Rimac Automobile.

"Radi se o trgovačkom društvu koje je legalno i transparentno registrirano u Velikoj Britaniji, a spomenuto odvjetničko društvo pružilo je samo pravne usluge osnivanja društva NAD u sjedištu društva na adresi u Londonu u Velikoj Britaniji. NAD je samo jedan od brojnih korisnika usluga navedenog odvjetničkog društva i nije povezan s bilo kojim eventualno upitanim aktivnostima poslovanja odvjetničkog društva koja se spominju posljednjih dana", kazali su iz tvrtke Rimac Automobili.

U Sloveniji, Srbiji, BIH broj vlasnika off shore kompanija koje su osnovane preko panamske tvrtke mnogo je više nego u Hrvatskoj, kao jedan od njih spominje se i bivši Severinin muž Milan Popović i brojni drugi. A iako su sinonim za malverzacije, offshore kompanije su tvrtke čije se poslovanje ne veže za zemlju u kojoj su osnovane, i kao takve same po sebi nisu ilegalne, piše N1.

Osim poreznih oaza poput paname ili Djevičanskih otoka, po off shore kompanijama poznate su i Velika Britanija, Švicarska, Lihtenštajn.  Upravo curenje panamskih dokumenata na noge je podiglo cijeli svijet, a mnoge zemlje, poput Njemačke, traže načine na koji će se boriti protiv ilegalnih off shore tvrtki. Panama papers, najveće curenje povjerljivih informacija, istraživat će se još duže vrijeme. 

Komentirajte prvi

New Report

Close