Naš ReversingLabs s novim proizvodom želi postati kompanija koja vrijedi milijardu dolara

Autor: Josipa Ban , 13. travanj 2023. u 11:51
Na tjednoj bazi nalaze inficirane softverske pakete, a godišnje se dogodi i po nekoliko velikih incidenta/PD

Specijalizirali se u otkrivanju naprednih napada na softverski lanac nabave.

U vrijeme kada gotovo sve obavljamo putem interneta – komuniciramo, plaćamo, kupujemo, radimo, učimo, pa i brojimo korake… – sigurnost naših podataka i softvera nikada nije bila važnija, ali i nesigurnija.

“Kanala za “napad” ima bezbroj, od poruka, mailova, linkova i dokumenata koje otvaramo, stranica koje pregledavamo. I konstantno se razvijaju i napreduju, govori nam Igor Lasić, viši potpredsjednik za tehnologiju softverske kompanije ReversingLabs, specijalizirane za kibernetičku sigurnost. Nastavlja da će umjetna inteligencija biti još jedna komponenta koja će borbu između dobrih i loših “dečkiju” dodatno zakomplicirati.

Primjerice, objašnjava, u lancu opskrbe softvera loši dečki kontinuirano traže slabosti, a dobri kako ih otkloniti. “To je mrtva utrka, doduše korisnici su danas ipak u nešto boljoj situaciji nego što su bili prije deset godina”, kaže Lasić.

Upravo će u tom području – lancu opskrbe softvera – domaća kompanija s uredima u Zagrebu i Bostonu, iz kojega nam se Lasić i javio, tražiti priliku u ostvarenju cilja kojem streme – postati jednorog, odnosno kompanija koja vrijedi milijardu dolara. U fazi su, kaže, kada s novim proizvodom kreću u osvajanje tržišta.

80

posto komponenti današnjih softvera dolazi iz otvorenih izvora, odnosno interneta

Naime, kompanija koju su osnovali Mario Vuksan i Tomislav Peričin, svoje je poslovanje počela u Zagrebu prije 14 godina s fokusom na kibernetičku sigurnost. Ovaj fokus baziran je na prethodnom iskustvu rada u američkoj kompaniji Bit9 koja je kasnije preimenovana u Carbnon Black.

Usredotočili su se na razvoj tehnologije za otkrivanje i borbu protiv zloćudnih softvera (malware), a danas imaju najbolju statičku analizu softvera na svijetu za koju nije potreban pristup izvornom kodu.

Prekretnica u razvoju ReversingLabsa bio je napad ruskih tajnih službi na američku softversku tvrtku SolarWinds kada je došlo je do proboja u mreže desetaka tisuća američkih tvrtki i vladinih agencija. Tada se, igrom slučaja, ispostavilo da je ReversingLabs jedina tehnološka opcija za otkrivanje naprednih napada na softverski lanac nabave.

”Većina komponenti današnjeg softvera, oko 80% dolazi iz otvorenih izvora, odnosno interneta. Taktika je napadača da dođu do otvorenih izvora te ubacuju svoje komponente u dijelove softvera koje onda korisnici potpuno nesvjesno inkorporiraju u svoj softver”, objašnjava Lasić. I takvih je incidenata sve više. Na tjednoj se bazi nalaze inficirani softverski paketi, a godišnje se dogodili i po nekoliko velikih incidenta.

Sa svojim prvim proizvodom na američkom tržištu ostvare 90 posto prihoda/PD

Najveći i najsofisticiraniji je već spomenti “SolarWinds”, a ovih dana svjedočimo još jednom velikom napadu – onom kroz 3CX aplikaciju za upućivanje poziva putem interneta koju koristi na tisuće tvrtki, posebno onih koje se bave kriptovalutama, a koja je postala trojanac za krađu podataka.

Naš je zadatak na dnevnoj bazi, pa i češće, kontrolirati repozitorije otvorenog koda s ciljem pronalaska inficiranih softverskih komponenti te sprječavanja takvih incidenata, ističe Lasić. Kvalitetu njihovog rješenja prepoznali su i investitori te je ReversingLabs 2021. primio drugu rundu investicije u iznosu od 56 milijuna dolara, dok su sveukupno do danas primili 81 milijun dolara ulaganja što ih čini jednim od najpotentnijih domaćih startupova koji bi mogao ponijeti titulu trećeg hrvatskog jednoroga.

Posljednju je investiciju predvodio, kaže Lasić, fond privatnog kapitala Crosspoint Capital, koji je zanimljiv iz više razloga. Vode ga velikani tehnološke industrije, a jedan od partnera u fondu je Greg Clark, poznato ime u svijetu kibernetičke sigurnosti koji je nekoliko godina upravljao Symantecom, poznatim američkim softverskim gigantom.

Više od 250 zaposlenih
”Oni su prepoznali potencijal tehnologije koju je ReversingLabs razvio te vjeruju da možemo postati jednorog. Specifični su i po tome što nam daju taktičku i stratešku pomoć”, ističe viši potpredsjednik za tehnologiju ReversingLabsa. A ta će im pomoć biti itekako potrebna jer je kompanija u fazi kada svoj novi proizvod mora plasirati na tržište, a u kompetitivnoj Americi to sigurno, niti s najboljim proizvodom, nije jednostavno.

Igor Lasić, viši potpredsjednik za tehnologiju softverske kompanije ReversingLabs/K. Cirković

“Prodaja i marketing sada moraju kapitalizirati tehničku izvrsnost koju smo razvili te nam osigurati prepoznatljivost na tržištu”, ističe Lasić koji je Zagreb zamijenio Bostonom još za vrijeme studija i tamo se “zadržao”, punih 30 godina. Investiciju su najvećim dijelom uložili u razvoj proizvoda namijenjenog pružanju sigurnosti u lancu nabave softvera te jačanju tima zaduženog za prodaju i marketing.

Taj su odjel u američkom uredu smještenom u Cambridgeu pokraj Bostona povećali oko pet puta, a broj ljudi u Zagrebu, koji se bave inženjerskim poslom, istraživanjem te razvojem proizvoda, za oko 40. Danas sveukupno broje više od 250 zaposlenika, od čega je u Zagrebu više od 170 ljudi. Veliki vjetar u leđa osvajanju tržišta sigurno će biti činjenica da ih je analitička kuća Forrester uvrstila u pregled najkompletnijih rješenja SCA dobavljača (software composition analysis) za 2023.

Ovo je važno, objašnjava Lasić, jer se na temelju ovog popisa brojne tvrtke odlučuju koje će i čije rješenje implementirati. Cilj im je osvojiti američko tržište, na kojem trenutno sa svojim prvim proizvodom, ostvaruju 90 posto prihoda, a koji su zadnje dvije godine značajno rasli. Europa im je važna, ali je manje tržište, jer su svijest o kibernetičkoj sigurnosti, kao i budžeti tome namijenjeni, mnogo niži.

81

milijun dolara ulaganja do sada je primio ReversingLabs i time je jedan od najpotentnijih domaćih startupova

Stalni rast kompanije
Turbulencije i krize u tehnološkom sektoru, a koja je trenutno u jeku u SAD-u, a i širom svijeta, ova se kompanija ne boji.

”Ovo je najbolje vrijeme za nešto početi. Teška vremena ili izvuku najbolje iz vas ili vas unište. U ovoj situaciji sve snage moraš uprijeti u pronalaženje najboljih i optimalnih načina kako zaraditi”, kaže Lasić koji je prije ReversingLabsa vodio razvoj čak šest startupova u Americi. U ReversingLabsu je već osam godina, a ono što ga “drži” su ambicioznost osnivača i novi projekti, kojih ne manjka.

“Kompanija stalno raste pa se i moja funkcija sukladno tome mijenja, što mi predstavlja veliki izazov. To me veseli i ispunjava. Najgore je kada kompanija stagnira jer je teško zadržati radni elan”, stav je poduzetnog i ambicioznog Lasića. A stav je to i ReversingLabsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close