Razvoj je ubrzan zahvaljujući digitalnoj transformaciji

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 29. rujan 2015. u 22:00
Maher Chebbo, generalni direktor SAP-ova sektora Energije i prirodnih resursa

SAP je portfelj obogatio brojnim novitetima, poput SAP za Smart Metering, SAP korisničko iskustvo i eCommerce, SAP Asset – Inteligentne mreže i SAP SmartGrids IT/IT integracije i konvergencije.

SAP, njemačka softver kompanija, koja objedinjava tehnološku inovativnost s brigom o okolišu, ulaže velike napore kako bi očuvala svoj dominantan položaj u svjetskoj energetskoj politici.

Zato je, kad je riječ o energetskoj učinkovitosti, i planu energetske učinkovitosti za EU 2014 – 2020, vrlo teško naći pogodnijeg sugovornika od generalnog direktora SAP-ova sektora Energije i prirodnih resursa, Mahera Chebboa, koji je ujedno i suosnivač inicijative Europske komisije SmartGrids 2005, predsjednik Udruge ESMIG (European Smart Energy Services Industry Group – Bruxelles) te član Izvršnog odbora za energetiku Europske Unije. 

European Smart Metering Industry Group (ESMIG) želi ostati korak ispred kako bi zadržao svoju relevantnu poziciju u političkoj areni Unije. Kako to planirate postići? Koji su vaši protivnici i koje su vaše prednosti u odnosu na njih?  
Prije svega, u 2014. smo transformirali ESMIG-a i kompletno ga usmjerili na korisnike, odnosno na prednosti za kupce, potrošače i građane. I u tom smislu, nemamo konkurenciju.  S druge strane, dokaz našeg uspjeha je i činjenica da ćemo do 2020. ispuniti 72% zadanih ciljeva, što je malčice niže od početno planiranih 80%. Dvije trećine zemalja unutar EU-28 izjasnilo se da proces realizacije zadanih ciljeva također teče pozitivno. 

Ecocity je primjer održivog grada s minimalnim utjecajem na okoliš. Koliko je takvih gradova trenutno u izgradnji?
Skočili smo s pet stotina gradova iz 2010. na brojku od pet tisuća gradova koji su potpisali deklaraciju 'Covenant of Mayors' kojom planiraju dosegnuti ciljeve energetske učinkovitosti do 2020. godine.

Između obnovljivih izvora energije, poput hidroelektrana, biomase, geotermalnih izvora, vjetroagregata, solarnih polja ili plimnih izvora – koje bi istaknuli kao najisplativije? A kako i Ecocities planiraju koristiti isključivo obnovljive izvore energije, hoće li to za neke od najvećih gradova biti moguće izvesti?
Dosta toga ovisi o samoj zemlji, o njenim geografskim uvjetima, zatim troškovima te cijeni KWh koja nije ista svugdje u Europi, U Danskoj je, primjerice, ona najviša. Tehnički je energiju moguće i dostaviti u grad koji se u potpunosti oslanja na obnovljive ili čiste izvore energije. Masdar u Abu Dhabiju temelji se na ovom konceptu. Radili smo projekt na otoku Jegu u Koreji koji se zasniva na istim principima, a Njemačka je također pokrenula nekoliko projekata s minimalnim ili nultim negativnim utjecajem na okoliš. 

Pojedini proizvođači, ali i vlade, smatraju kako je cijena obnovljivih izvora energije previsoka. Kako biste komentirali ovaj stav? 
Cijena energije iz obnovljivih izvora drastično je pala u posljednjih deset godina i nastavit će padati. Možemo reći kako se danas približavamo izjednačavanju cijene energije iz konvencionalnih i obnovljivih izvora. Pojedine regije, poput Afrike i Bliskog Istoka imaju problem donošenja političkih odluka koje nisu energetski racionalne. Riječ je o kratkoročnim odlukama umjesto dugoročnih ciljeva. 

Koja je veza između ICT tehnologija i uštede energije? 
Nemoguće je zamisliti pametna vozila bez ICT-a. Digitalna preobrazba je u svakom sektoru. Pametna ili digitalna energija na temelju podataka i sofisticiranih modela omogućava nam da predvidimo opterećenje ili propuste. SAP je upravo objavio 'Digital Utilities' priručnik koji pojašnjava mogućnosti korištenja novih usluga predviđenih i realiziranih zahvaljujući  IT-u. Što se tiče planova za budućnost, transformacija tržišta najveći je izazov. Novi igrači, razdvajanje i konkurencija, modeli tržišta… sve su to izazovi. Ono o čemu trebamo voditi računa jest  zajednički rad komunalnih, ESCO-a i tehnoloških tvrtki kojim se kupcima može prućiti najbolja i inovativna usluga u klasi digitalnih tehnologija i poslovnih modela. 

Koji su najveći problemi unutar industrije i koje prednosti donosi liberalizacija tržišta?
Konkurencija je dobra jer stvara pritisak. Pomaže inovativnosti i u konačnici klijentima donosi najbolje i najjeftinije usluge. S druge strane, još uvijek trebamo dokazati kvalitetu usluge u ukupnom vrijednosnom lancu, a to je izazov. Razvoj je ubrzan zahvaljujući digitalnoj transformaciji. Industrijske bi kompanije trebale pomno i racionalno surađivati s energetskim i tehnološkim sektorom, kako bi klijentima pružile najkvalitetnije usluge. 

Koji su novi SAP-ovi proizvodi kojima planirate zadržati vašu trenutnu poziciju na tržištu, pri čemu vaša prisutnost iznosi oko 65%?
Portfelj smo obogatili brojnim novitetima, poput SAP za Smart Metering, SAP korisničko iskustvo i eCommerce, Cloud rješenja, SAP Asset – Inteligentne mreže, SAP SmartGrids IT/IT integracije i konvergencije, električna vozila… Zapravo, pokrivamo 81% usluga iz područja komunalija i pametnih rješenja. 

Energetska neovisnost

Digitalna transformacija EU

Energetska neovisnost želja je mnogih zemalja. Međutim, rijetke su one zemlje koje se mogu time pohvaliti. Povijesne energetske krize i prijetnje obustave određenih energenata o kojima ovisi funkcioniranje mnogih europskih zemalja, pred Europsku uniju postavljaju izazov na koji se želi odgovoriti uspostavom jedinstvenog energetskog europskog tržišta. Početkom veljače Europska komisija pod ravnanjem predsjednika Junckera donosi strategiju za uspostavljanje energetske unije s naprednom klimatskom politikom. Takva unija integrirala bi sigurnost opskrbe, održivost i konkurentnost. Iako je namjera koja stoji iz strategije i želje da se postavi takva unija sasvim ispravna i poželjna, među država članicama postoje značajne razlike i pojedinačni interesi koji koče ujedinjenje energetske politike na europskoj razini. Svaka država naravno želi maksimizirati vlastite interese posebno jer se radi o visoko profitabilnom i strateški važnom resursu. Da bi ovaj najambiciozniji europski energetski projekt Zajednice za ugljen i čelik zaista zaživio te kako bi se proveo, što prije je potrebno pronaći odgovarajuće rješenje koje će svima odgovarati. Rješenje je nemoguće osmisliti bez preciznih podataka i stoga je potrebno napraviti simulator koji bi prikazao najbolje energetsko rješenje za Europu i pojedinu članicu. Međutim bez digitalne transformacije europskog energetskog sustava nemoguće je simulirati, predvidjeti i donijeti racionalnu odluku o tome, kazao je Chebbo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

SAP je masivna, nezgrapna aplikacija toliko neprirodna u današnjem modernom okruženju. Prediemnzionirana, preskupa za održavanje i vođenje.

Nijemci nikada nisu bili inovativni i kreativni u softwareu. Pitanje je vremena kada će ih neki smart startup uzeti velik dio kolača. Naravno to će se desiti prvo u USA, jer EU je također neinovativna, nezgrapna i ide linijom manjeg otpora.

New Report

Close