Razvili dodatak za web stranice, olakšava čitanje sadržaja s ekrana

Autor: Lucija Špiljak , 24. rujan 2020. u 13:37
Petar Reić, osnivač Omolaba, Foto: PD

Ono što kod izrade weba treba još razviti, a naš widget pokriva, je omogućiti korištenje fonta za osobe s disleksijom kao i jednostavnu promjenu veličine slova, bez gubitka okolnog sadržaja.

Multidisciplinarni tim IT stručnjaka, logopeda i grafičara u Ziceru (Zagrebački inovacijski centar) razvio je Omoguru Widget, dodatak za web stranicu koji omogućava lakše čitanje sadržaja s ekrana. Inovacija jednostavna za instalaciju i dizajnom prilagođena mobilnim uređajima, najveća joj je prednost font koji pomaže osobama s disleksijom. “Widget se implementira dodavanjem koda skripte u web stranice. Potrebno je prilagoditi postavke kako bi se widget savršeno uklopio i stranica zadržala najbolja svojstva. Widget se brzo implementira i potpuno je siguran.

Većina usklađenja događa se pri izradi same stranice gdje je svaki bolji dizajner razvija u skladu s W3C preporukama. Ono što kod izrade weba treba još razviti, a naš widget pokriva, je omogućiti korištenje fonta za osobe s disleksijom kao i jednostavnu promjenu veličine slova, bez gubitka okolnog sadržaja. Omogućava i podešavanje kontrasta teksta u odnosu na pozadinu što čitanje čini još lakšim”, objasnio je Vanja Andrić, voditelj marketinga u startupu OmoLab, zaslužnom za inovaciju. Lani je osnivač OmoLaba Petar Reić razvio font i aplikaciju za lakše čitanje osoba s disleksijom koje danas koristi više od 20.000 ljudi u svijetu. Razvili su i aplikaciju za čitanje knjiga Omoguru Reader koja omogućava promjenu fonta, tempa čitanja te pomaže u boljem razumijevanju teksta.

Komentirajte prvi

New Report

Close