Rastući IT-jevci trebaju na stotine ljudi, nestrpljivi su popuniti ekspertne timove

Autor: Lucija Špiljak , 25. ožujak 2021. u 07:03
Zagrebačka agencija Q misli broj zaposlenih povećati za 50% u godinu dana

Hrvatske ICT tvrtke stvaraju sve bolje i stimulativnije okruženje za različite profile, a oglasi za poslove sve su češći.

Zagrebačka softverska tvrtka Q u idućih godinu dana planira zaposliti stotinjak novih stručnjaka čime će broj njihovih zaposlenika rasti za više od 50%. Lani su najviše ulagali u prodajni tim, a kako je rastao broj klijenata i prilika, rasla je i potreba za novim stručnjacima.

“Trenutačno na našem webu i portalima za zapošljavanje imamo otvoreno 15 pozicija, no stvarna brojka ljudi koje trebamo je znatno veća te namjeravamo otvarati i nove dodatne pozicije u skorijoj budućnosti. Jedva čekamo proširiti naš tim”, rekao je Tom Cvitković, Head of Talent Q-a.

Tvrtka broji više od 180 stručnjaka s uredima u Zagrebu, New Yorku, Belfastu i Zürichu, gdje rade s klijentima kao što su Coca Cola, Novartis, Manpower i Volkswagen.

Pozicije su trenutačno otvorene za programere u različitim tehnologijama, web i mobile, od PHP-a i JavaScripta do Fluttera do Rubyja. Traže stručnjake i za UX/UI dizajn, DevOps te niz AQ inženjera s iskustvom u različitim načinima testiranja aplikacija.

Industrija s najvišom plaćom

Osim što se Q nedavno našao na listi 1000 najbrže rastućih europskih kompanija, lani je prema Clutchu, vodećoj neovisnoj svjetskoj agenciji za rangiranje IT tvrtki, proglašen jednom od 20 najboljih web development tvrtki na svijetu.

Usto ih je MojPosao proglasio najboljim poslodavcem 2020. u kategoriji srednjih tvrtki jer je čak 93% zaposlenika preporučilo Q obitelji i prijateljima.

Hrvatske ICT tvrtke stvaraju sve bolje okruženje za IT-jevce, a oglasi za poslove sve se češće pojavljuju na specijaliziranim stranicama za traženje poslova i na društvenim kanalima.

Kako je Hrvatska gospodarska komora (HGK) predstavila analizu IT industrije u Hrvatskoj od 2008. do 2019. godine, prema kojoj je IT sektor preklani zapošljavao 33.000 ljudi, s godišnjim rastom od 9,1%, od čega je samo u Zagrebu bilo 20.810 IT stručnjaka, što je 63% od ukupnog broja zaposlenih u branši.

Također, IT u Zagrebu predstavlja 80% ukupnog sektora i ostvaruje 21,37 milijardi kuna prometa.

Ovo je ujedno i industrija s najvećom prosječnom plaćom koja je 2019. iznosila 8582 kune neto, odnosno 50% više od prosjeka cijeloga gospodarstva, premda to nije stvarna slika situacije s obzirom na to da je prosječna plaća u Zagrebu 9734 kune, a u Ličko-senjskoj tek 3999 kuna.

Uvjeti u drugim dijelovima Hrvatske u IT industriji su stoga drugačiji, zbog čega se javlja i izazov odlazaka mladih stručnjaka u inozemstvo gdje je, naime, europski prosjek u IT industriji oko 4500 eura, za razliku od hrvatskih 1500 eura.

Razvojni centri, proizvodnja…

No, hrvatska IT zajednica otvara sve više radnih mjesta za IT stručnjake u ovoj godini. Nedavno je Mate Rimac, osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili, najavio širenje tvrtke i izgradnju kampusa s područjima za istraživanje i razvoj, poligonima, administracijom i proizvodnjom u koji se planiraju useliti 2023. kada će se broj zaposlenih povećati s 1000 na 2500.

I Infinum, vodeća domaća tvrtka za dizajn i razvoj softvera, koja je u partnerstvu s Porsche Digitalom, podružnicom njemačkog Porschea, u rujnu u Zagrebu otvorila razvojni centar za dizajn i razvoj softvera, umjetnu inteligenciju i strojno učenje pod nazivom Porsche Digital Croatia, uz ulaganje 10 milijuna eura kroz tri godine u centar, zaposlit će stotinjak stručnjaka u različitim područjima.

Nova zapošljavanja ranije je najavio i osječki startup Orqa koji proizvodi ponajbolje naočale za upravljanje bespilotnim letjelicama na svijetu. Nedavno su primili deset milijuna kuna investicije od mađarskog fonda rizičnog kapitala Day One Capital, što će između ostalog uložiti i u povećanje tima. Zapošljavat će i naš prvi i jedini jednorog Infobip čija vrijednost premašuje milijardu dolara.

A i IT tvrtka Photomath, tvorac istoimene aplikacije za učenje matematike na svijetu koja broji više od 220 milijuna preuzimanja i koja je u veljači dobila 23 milijuna dolara za financiranje investicije iz serije B od fonda iz Sicilijske doline Menio Venturesa, uz sudjelovanje GSV Venturesa, Learn Capitala, Cherubic Venturesa i Goodwater Capitala, dio te investicije također će uložiti u povećanje broja zaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close