Rast interneta i pad telefonije

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2018. u 21:59
Od pristupa internetu gotovo 40 posto prihoda/FOTOLIA

Oko 10 posto rasta je prihod od pristupa internetu preko mobilnih telefona.

U drugom tromjesečju 2018. na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija nastavljen je pad prihoda od telefonskih usluga, dok prihodi od pristupa internetu nastavljaju rasti, izvijestili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). 

Pri tome su prihodi od pristupa internetu putem pokretne mreže rasli za 10 posto na godišnjoj razini.

U drugom tromjesečju 2018. tržište elektroničkih komunikacija ostvarilo je ukupni rast prihoda i broja korisnika. Rast je osigurala usluga pristupa internetu, dok prihodi od klasičnih govornih telefonskih usluga, uključujući SMS i MMS poruke, neprekidno padaju već neko vrijeme.

Od usluge pristupa internetu ostvareno je gotovo 40 posto ukupnog prihoda. Istodobno raste i prihod od usluge prijenosa TV programa uz plaćanje naknade i to za gotovo četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na kraju lipnja 2018. zabilježeno je više od 1,1 milijun širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži što je oko 3 posto više u odnosu na lipanj 2017. I dalje raste broja usluga putem svjetlovodne infrastrukture, iako takav pristup internetu još uvijek ostvaruje manje od 10 posto korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close