Prvi WinDays Virtual po broju sudionika nadmašio fizičko izdanje najveće tehnološke konferencije u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 23. travanj 2020. u 09:47
Foto: WinDays

Cijelo događanje bilo je organizirano kao prijenos utakmice ili veliki TV događaj koji se intenzivno prati, a na kraju održan i party s Ivanom Dečkom iz grupe Vatra.

WinDays Virtual, virtualno izdanje najveće poslovno-tehnološke konferencije u Hrvatskoj preteklo je po broju sudionika svoju fizičku inačicu WinDayse, objavili su organizatori među kojima predvodi Microsoft. Na internetu se preko video-konferencijskog sustava na jednodnevno događanje WinDays Virtual tijekom srijede 22. travnja spojilo gotovo 2000 sudionika, odnosno 1.997 jedinstvenih korisnika iz Hrvatske i regije.

Usporedbe radi, na klasične, fizičke WinDayse, koji traju po tjedan dana, posljednjih je godine dolazilo između 1500 i 1700 sudionika.

Jedna od prvih velikih virtualnih konferencija u Hrvatskoj od izbijanja pandemije koronavirusa pokazala je i da se takvi događaji odvijaju po drugačijim pravilima od onih na fizičkom svijetu. Sudionici su na konferenciji mogli sudjelovati besplatno uz prethodnu registraciju preko weba. Događaj se odvijao preko platforme Microsoft Teams, koja podržava rad kroz internetski preglednik, PC i mobilne aplikacije. Drugog načina za praćenje konferencije nije bilo. No, i korištenje Microsoft Teamsa je za obične korisnike bilo besplatno, također uz prethodnu registraciju.

Konferencija je bila podijeljena u dva dijela: prijepodnevni, koji je započeo u 9:30 sati i završio pred ručak u 12:40 sati te popodnevni koji je započeo u 13:25 sati i trajao do 16:50 sati. Svaki je vođen preko posebnog live streama unutar Teamsa.

Cijelo događanje bilo je organizirano kao prijenos utakmice ili veliki TV događaj koji se intenzivno prati.
Program Windays Virtuala su iz posebnog studija, koji je organizirala zagrebačka tvrtka Nephos a koja se prethodno dokazala na uspješnoj transformaciji Microsoftove OpenHack konferencije, vodili Igor Pavleković i Tomislav Tipurić. Oni su zatim prema programu ugostili 12 domaćih i stranih predavača, i to iz cijelog svijeta. Dio predavača, dakako, javio se izravno video-konferencijskom vezom iz svog vlastitog doma. Teamsi, slično Zoomu, omogućuju da se iza sudionika pozadina zamagli i zamijeni s wallpaperom.
Na programu je bilo ukupno 12 predavanja, jedno su vodila dva predavača, a uz klasična predavanja s pitanjima koja su se postavljala preko chata unutar Teamsa i na koja su predavači davali odgovore na kraju predavanja. Održao se i pandan intervjua u obliku chit-chata koji je išao uživo. U sklopu programa organiziran je i kviz, a na kraju je bio i virtualni party s ekskluzivnim javljanjem Ivana Dečaka iz grupe Vatra, koji je uživo predstavio novi single banda “Sva naša ljeta”.
Organizatori su vrlo zadovoljni događajem. Gotovo 2000 sudionika spojilo se na program WinDays Virtuala više od 5.000 puta. No, naglašavaju da, ostaju pri planu, da se fizička verzija WinDaysa, odgođena za jesen, itekako održi, i to od 28. rujna do 1. listopada u Maistra hotelima u Rovinju.

Komentirajte prvi

New Report

Close