Prvi hrvatski poslovni program u dućanu s 35 milijuna aplikacija

Autor: Lucija Špiljak , 21. veljača 2021. u 22:00
Hrvoje Kotnik, čelni čovjek HKinga

Sustav je za poduzeća s do 30 radnika koje koriste vanjsko knjigovodstvo, a kako bi imale veći nadzor nad poslovanjem.

RIVA mini ERP prva je hrvatska poslovna aplikacija na Microsoft Storeu, najvećoj online trgovini s aplikacijama za Windows platforme koja okuplja 35 milijuna aplikacija, među kojima se od početka veljače našla i prva iz Hrvatske, a koju je razvila i distribuira zagrebačka tvrtka HKing.

Smanjivanje ovisnosti

Sustav RIVA mini ERP zasad je u verziji samo za hrvatske korisnike, no pripremaju verzije i za druge zemlje EU. Namijenjen je malim poduzetnicima s do 30 zaposlenika koji koriste usluge vanjskog knjigovodstvenog servisa s ciljem smanjivanja ovisnosti poduzetnika o vanjskom servisu.

Čelni čovjek HKinga Hrvoje Kotnik kaže da se veliki broj malih poduzetnika previše oslanja na svoj knjigovodstveni servis čija bi uloga trebala biti praćenje propisa i izrada zakonom propisanih izvještaja, a ne svakodnevno praćenje poslovanja i provođenje bilo kakvih poslovnih aktivnosti kao što je izdavanje, naplata ili plaćanje računa.

“Žalosno je da smo po udjelu poduzetnika koji koriste poslovni program u svom poslovanju na začelju EU s 26%, dok je EU prosjek 36%. Ako poduzetnik nema kontrolu nad vlastitim poslovnim procesima i informacijama, ne može imati kontrolu niti nad poslovanjem.

Naš sustav pomaže poduzetniku da u vremenu koje bi i inače potrošio na obavljanje aktivnosti to napravi jednostavnije i sigurnije, a dodatno ima bolju kontrolu nad procesima koji su sad uređeni i ima na raspolaganju vjerodostojnu informaciju u svakom trenutku neovisno o raspoloženju ili raspoloživosti vanjskog servisa”, pojašnjava Kotnik, FER-ovac koji je znanje i iskustvo brusio i u SAD-u, a u Hrvatskoj je nakon pozicije IT menadžera u Shellu i sudjelovanja i implementaciji ERP-a i drugih sustava lani osnovao tvrtku HKing, s ciljem poslovnog savjetovanja vezano uz IT, primjene novih tehnologija, razvoja programskih rješenja po principima Interim managementa.

Uložili 15.000 radnih sati

Njegov je tim u aplikaciju uložio 15.000 radnih sati i nekoliko godina testiranja, nakon toga i dodatne testove kako bi bili uvršteni u ponudu MS-a.

“Radi se o kompleksnom računalnom sustavu napravljenom tako da korištenje bude jednostavno. Ideja je bila napraviti program koji će svatko moći instalirati sam i koristiti ga bez potrebe za dugotrajnom obukom, kompleksnim podešavanjem i bez potrebe za stalnom vanjskom podrškom, alat poput Office Excela ili Worda koje svi znaju samostalno koristiti.

Da bi program bio jednostavan za korištenje, a uz to omogućio brojne neophodne funkcionalnosti uz konzistenciju i vjerodostojnost informacija, u pozadini je trebalo kreirati izuzetno kompleksan mehanizam.

Ako npr. pri izradi otpremnice s 200 stavaka nestane struje usred procesa ažuriranja skladišta, sustav bi imao nekonzistentne podatke i korisnik bi morao angažirati nekoga da mu popravi bazu.

Bez obzira na to što je takav događaj malo vjerojatan, ako bi do toga došlo, program mora biti otporan na takve situacije kako bi korisnik bio siguran i neovisan o vanjskoj pomoći. Bilo je potrebno ugraditi brojne zaštitne mehanizme da bi se omogućio siguran i bezbrižan rad kakav takav alat mora pružiti”, pojašnjava.

Dotaknuli smo se i Interim managementa. U razvijenim ekonomijama se, kaže, često primjenjuje, a funkcionira tako da tvrtka “unajmi” menadžera na određeno vrijeme i za određeni zadatak, npr. kod kreiranja novog proizvoda ili pokretanja IT odjela.

Osim RIVA mini ERP sustava za male tvrtke, klijenti HKinga su, što se poslovnog savjetovanja tiče, veća poduzeća u rastu koja se zbog ubrzanog rasta nisu stigla fokusirati na razvoj unutarnje organizacije i vlastite procese.

Trenutačno je u razradi integracija RIVA mini ERP sustava s PrestaShop – Web shop platformom, što bi dodatno povećalo upotrebljivost i poželjnost oba sustava.

“Do kraja godine htio bih internacionalizirati RIVA mini ERP da je primjenjiv u cijeloj EU, ali s obzirom na to da je proces zahtjevan i skup, to u velikoj mjeri ovisi o dostupnom financiranju. No fokusirani smo dalje na razvoj i unapređenje proizvoda”, zaključuje Hrvoje Kotnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close