Smart Industry
Niži troškovi i veća produktivnost

Prva privatna i samostalna 5G mreža u Hrvatskoj – brža i sigurnija uz veće mogućnosti

OIV 5G PrivateNET daje temelj za poboljšanje produktivnosti, fleksibilnosti i učinkovitosti u različitim industrijski…
PD VL native tim
14. lipanj 2022. u 13:27
Foto: Shutterstocl

Uz brze tehnološke promjene današnji korisnici sve su zahtjevniji, a promjene tehnologija utječu na sve više aspekata života ljudi, ali i poslovanja. 5G je sljedeća stepenica u razvoju mobilnih komunikacija te tehnologija koja zadire u puno širi spektar ljudskog života. Ujedno ima ogroman utjecaj na gospodarstvo, socijalni razvoj i dinamiku društva u cjelini.

Prema analizama konzultantske kuće KPMG procjenjuje se da će, u iduće četiri godine, 5G mreža dovesti do porasta globalnog gospodarstva od četiri tisuće milijardi dolara. 5G mreža se smatra jednom od temeljnih infrastruktura Industriju 4.0. koja zahtijeva široku digitalizaciju i povezanost opreme, strojeva i druge imovine u industrijskim okruženjima. Nova mreža znatno je brža od 4G mreže, ima manje kašnjenje (nisku latenciju) veću pouzdanost te mogućnost spajanja do milijun uređaja na kvadratnom kilometru.

OIV – Digitalni signali i mreže, glavni pružatelj nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture, otišao je i korak dalje te predstavio OIV 5G PrivateNET, prvu privatnu stand-alone mrežu u Hrvatskoj. Ona nije nadogradnja na postojeću 5G mrežu, kao što je to slučaj kod javnih 5G mreža te ne koristi resurse javne mobilne komunikacijske mreže.

Implementacija OIV 5G PrivateNET, uz korištenje velikih brzina i malo kašnjenje, otvara mogućnosti u području digitalizacije industrije jer osigurava pouzdanu povezanost što daje temelj za poboljšanje produktivnosti, fleksibilnosti i učinkovitosti u različitim industrijskim okruženjima. OIV 5G PrivateNET omogućuje niže troškove i veću produktivnost uz neizostavnu fleksibilnost kao odgovor na zahtjeve tržišta.

Foto: OIV

“OIV 5G PrivateNET otvara mogućnost upravljanja autonomnim vozilima kroz precizno geolociranje u zatvorenom području, integraciju i automatizaciju skladišnih prostora, geomapiranje sredstava rada pogona te navigaciju po ruti unutar skladišta tvornica i logističkih centara. Također, pruža daljinsko nadgledanje proizvodnih procesa kroz napredni videonadzor, mobilnu inspekciju ili snimanje dronovima uz vezu u realnom vremenu, sigurnosni nadzor, nadzor prometa, daljinsko upravljanje strojevima u opasnim okruženjima, mogućnost poboljšanja procesa kontrole kvalitete proizvoda, efikasnost i sigurnost putem praćenja robota, uređaja i ljudi u tvornicama, a ne ugrožava zdravlje radnika pogona”, ističu iz OIV-a te dodaju da omogućavaju i korištenje aplikacije proširene stvarnosti (Augmented Reality – AR) i virtualne stvarnosti (Virtual Reality – VR) na područjima edukacije, industrije zabave i mnogim drugima.

Isto tako, primjena privatne 5G mreže donosi potencijal digitalizacije pomorskih i zračnih luka kroz povećanje učinkovitosti i sigurnosti s ciljem transformacije prometa budućnosti. Tako se modernizacijom i uvođenjem novih standarda zračnim lukama otvara opcija automatiziranog i beskontaktnog pregleda putnika i prtljage za sigurnije i zdravije iskustvo putovanja, a sve uz brže i učinkovitije vrijeme evidencije i obrade svih potrebnih podataka.

Pomorskim lukama nudi se nova razina automatizacije odnosno povećana razina kontrole nadzora putnika, utovara i istovara tereta kao i povećanje operativne učinkovitosti radnika kroz uvođenje grupne komunikacije za bolje korištenje resursa na radnim mjestima.

Prednosti OIV 5G PrivateNET-a odmah je prepoznala i tvrtka AD Plastik koja je jedan dio proizvodnog pogona pokrila 5G signalom velike brzine i pouzdanosti te niske latencije. Tako je OIV 5G PrivateNET uz korištenje opreme proizvođača Nokia omogućio poboljšanje proizvodnog procesa kompanije i razvoj poslovne inteligencije te otvorila niz novih mogućnosti. Iz sigurnosnih razloga sva oprema, od core mreže do radijskog dijela, nalazi se u prostorijama tvrtke i služi samo za njihove potrebe te na siguran način čuva korisničke podatke.

“OIV kao moderna digitalna kompanija neprestano traži put do novih rješenja za postojeće i buduće klijente. 5G mrežu vidimo kao ključnu tehnologiju za daljnji razvoj u narednom desetljeću. Upravo zato pokrenuli smo ovaj projekt s ciljem proširenja palete naših usluga. U ovoj tehnologiji koju odlikuje ne samo velik kapacitet mreže, već i brojne druge mogućnosti, vidimo potencijal za pokretanje oporavka i daljnjeg razvoja industrije. Nadamo se kako ćemo i ovim projektom i dalje biti vodeći pružatelj inovativnih usluga u našoj zemlji”, rekao je voditelj projekta OIV 5G PrivateNET Andrej Skenderović.

Posebna pažnja pridaje se istraživanju mogućnosti uporabe 5G tehnologije za odašiljanje audiovizualnih sadržaja, tzv. 5G Broadcast, kojom bi se uz postojeću DVB-T2 zemaljsku televiziju mogao omogućiti prijam audiovizualnih sadržaja u automobilima, na pametnim telefonima i tabletima.

Ključne upotrebe 5G mreže


- Enhanced Mobile Broadband (eMBB)– korištenje 5G mreže u primjenama koje zahtijevaju bržu konekciju, veću propusnost i veći kapacitet sa širokom pokrivenošću signala
- Ultra-reliable and Low-latency Communications (uRLLC) - mreža niske latencije i visoke pouzdanosti kod kritičnih komunikacija koje zahtijevaju neprekinutu i robusnu razmjenu podataka
- Massive Machine Type Communication (mMTC) - zahtjevi za podrškom vrlo velikog broja uređaja koji sporadično šalju male količine podataka

*Sadržaj omogućio OIV

New Report

Close