Proradio europski satelitski navigacijski sustav Galileo

Autor: Agencija VLM , 12. ožujak 2013. u 21:12
Foto: EPA/PETER KNEFFEL

Galielo je danas uspješno položio test te prvi puta točno utvrdio lokaciju jedne točke na Zemlji.

Ipak se kreće, kazao je u 17. stoljeću nepokolobeljivi znanstvenik Galileo Galilei talijanskim crkvenim vlastima koje su mu sudile zbog obrane heliocentričnog sustava. Zanimljivo, oko 400 godina kasnije isti dan obilježila su dva važna događaja vezana za Katoličku crkvu i ime slavnog znanstvenika. Prvi se naravno odnosi na početak konklave za izbor novog pape, a drugi na europski navigacijski sustav koji je ime dobio upravo po slavnom talijanskom astronomu – Galileo.

I ovaj Galielo danas je uspješno položio test te prvi puta točno utvrdio lokaciju jedne točke na Zemlji.Potvrdila je tu informaciju Europska svemirska agencija (ESA) čiji je položaj u Nizozemskoj Galileo utvrdio pomoću četiri signala s četiri satelita u orbiti s odstupanjemo od 10 do 15 metara.

Time je europski navigacijski sustav pokazao da je dosljedan konkurent amričkom GPS-u. Prva dva satelita Galileo lansirana su u listopadu 2011. godine, a sljedeća dva prošle godine. Ove godine ESA planira lansirati dodatna četiri satelita, a navigacijeske usluge korisnicima bi trebale biti dostupne do kraja sljedeće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close