Posljednjih desetljeća ovaj fenomen napredovao je u iznimno profitabilan izvor prihoda za opsežne kriminalne mreže

Autor: Darko Bičak , 18. lipanj 2023. u 09:02
Foto: EMICA ELVEDJI/PIXSELL

Pomoć u lovu na kradljivce kulturne baštine.

Nezakonito trgovanje kulturnom baštinom nije novi oblik kriminala. Međutim, posljednjih nekoliko desetljeća taj je fenomen napredovao u iznimno profitabilan izvor prihoda za opsežne kriminalne mreže koje koriste online platforme i društvene medije za proširenje tržišta. Nedostatak sveobuhvatnih propisa, neusklađenost nacionalnih zakona i izazov praćenja podrijetla predmeta doprinijeli su zabrinjavajućem porastu nezakonitih transakcija.

Upravo zato u tijeku je provedba europskog projekta RITHMS vrijednog gotovo pet milijuna eura. Glavni cilj projekta je poboljšati operativne kapacitete policije i carinskih/graničnih službi u suzbijanju organiziranog i polikriminalnog trgovanja kulturnim dobrima.

INTEROPERABILNI SUSTAV

Projekt teži ostvarenju tog cilja kroz istraživanje, tehnološke inovacije, širenje svijesti i edukacije. Projekt RITHMS financiran je kroz najveći program Europske unije za istraživanje i inovacije – program Obzor Europa, i to unutar njegova klastera – Civilna sigurnost za društvo. Projekt koordinira Instituto Italiano di Tecnologia, a sudjeluje i niz drugih partnera, uključujući četiri policijske službe, dvije granične policije, jednu policijsku akademiju, mala i srednja poduzeća te istraživačke institucije iz područja društvenih i humanističkih znanosti te informacijsko-komunikacijskih tehnologija. U projektu ukupno sudjeluje 19 partnera iz 11 zemalja, a partner iz Hrvatske je tvrtka RiniGARD. Kao odgovor na ovaj problem, projekt RITHMS ima za cilj razvoj i validaciju digitalnog inteligentnog resursa za istraživanje i suzbijanje takve vrste kaznenih djela. Korištenjem metodologije analize društvenih mreža (SNA), metodologije koja omogućuje bolje razumijevanje ljudskog ponašanja kroz odnose i interakcije ljudi, RITHMS platforma osmišljena je kao inovativni, interoperabilni i višenamjenski sustav.

Njena je svrha identificirati, procijeniti i analizirati odnose između kriminalnih i nekriminalnih aktera uključenih u nezakonito trgovanje. Ističući mreže uključene u nezakonitu trgovinu kulturnim dobrima i njihov potencijalni razvoj, Platforma će poboljšati doseg i točnost informacija dostupnih tijelima za provedbu zakonodavstva.

Sve će to poslužiti kao teorijski okvir za interoperabilnu platformu temeljenu na umjetnoj inteligenciji koja će moći identificirati kriminalne organizirane mreže i pružiti istražiteljima vrijedne informacije o aktivnostima i razvoju takvih mreža.

PROGRAM OBZOR EUROPA

Kako pojašnjava Jelena Levak, projektna menadžerica, projektni konzorcij, sastavljen od relevantnih stručnjaka i dionika, oblikovao se oko ideje kako bi zajednički doprinio uspješnoj provedbi projekta.

“Prvo, bitna je jasnoća i preciznost plana projekta koji treba imati definirane ciljeve i mjerljive rezultate. Drugo, važno je uspostaviti dobro definirane uloge i odgovornosti za sve sudionike projekta. Jasno razumijevanje tko je zadužen za koju aktivnost osigurava učinkovitost i koordinaciju rada te sprječava dupliranje posla. Treće, ključna je komunikacija i suradnja među svim dionicima projekta. Redovita i otvorena komunikacija omogućuje razmjenu informacija, rješavanje eventualnih poteškoća te održavanje motivacije i angažmana svih sudionika. Četvrto, praćenje napretka projekta i prilagodba plana, ako je potrebno, važni su za osiguranje uspjeha projekta. Redovito praćenje omogućuje prepoznavanje eventualnih odstupanja od plana i poduzimanje pravovremenih korektivnih mjera radi održavanja projekta na pravom putu. Peto i zaključno, upravljanje resursima i financijama projekta je ključno. Potrebno je osigurati adekvatne resurse, bilo ljudske, materijalne ili financijske, te njima učinkovito upravljati kako bi se ostvarili postavljeni ciljevi”, kazala je Levak.

Dodaje da postoje razne mogućnosti financiranja različitih područja, ideja i poslovnog razvoja, a program Obzor Europa predstavlja samo jednu od tih prilika.

Trenutačno je u okviru programa Obzor Europa, koji traje od 2021. do 2027. godine, potpisano i financirano 158 projekata u kojima sudjeluju tvrtke i organizacije iz Hrvatske u vrijednosti 47,6 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close