Pripazite na vaše mobitele: Kriminalci mijenjaju taktiku, a koriste i nasilne metode

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2022. u 12:43
Foto: Pixabay

Posebno je zanimljiv slučaj muškaraca kojem je netko ukrao novčanik i mobitel i ispraznio mu račun na platformi Crypto.com za kojih desetak tisuća funti.

Pljačkaši su odlučili promijeniti i modernizirati taktiku te su se okrenuli nekakvim hibridnim metodama u kojima kombiniraju fizičko nasilje i svoje poznavanje digitalnog financijskog svijeta. U Londonu je tako u posljednje vrijeme prijavljeno više napada u kojima cilj napadača nije bio pljačka papirnatog novca, već – kriptovaluta, piše Zimo.

Kriminalci prvo fizički nasrnu na osobe i ukradu im pametni telefon, nakon čega slijedi fizičko maltretiranje dok im ne daju PIN ili ih prisile da otključaju telefon ili potvrde transakcije biometrijskim putem, odnosno prepoznavanjem lica ili otiskom prsta. U nekoliko zabilježenih slučajeva napadnute osobe ostale su bez nekoliko tisuća pa do nekoliko desetaka tisuća funti koje su imale pohranjene u kriptonovčanicima.

No posebno je zanimljiv slučaj muškaraca kojem je netko ukrao novčanik i mobitel i ispraznio mu račun na platformi Crypto.com za kojih desetak tisuća funti. Naime, on sumnja kako ga je pljačkaš prvo pratio u pubu u kojem je bio tu večer te je vidio i zapamtio PIN potreban za pristup telefonu i računu. Nakon toga, kada ga je opljačkao, imao je sve potrebne podatke otključa telefon i počisti račune s njega.

Komentirajte prvi

New Report

Close