Prioritet Hakoma osigurati preduvjete za 5G

Autor: Bernard Ivezić , 24. ožujak 2019. u 22:01
Foto: GettyImages

Telekomunikacijski regulator zacrtao planove za 2019., u skladu s aktivnostima u EU do 2025.

Telekomunikacijski regulator usvojio je godišnji plan rada u kojem se navodi da mu je jedan od prioriteta osigurati preduvjete za implementaciju 5G mreža.

Hakom navodi da je, prema Unijinom 5G Akcijskom planu, previđeno da u EU, pa tako i Hrvatskoj, do 2025. 5G signalom budu pokriveni svi glavni prometni pravci i urbana područja.

U Hrvatskoj se procjenjuje da bi čak 75 posto građana do 2025. trebalo dobiti 5G signal.

"Uvođenje 5G mreža jedan je od ključnih čimbenika za omogućavanje dostupnosti brzog interneta svim kućanstvima", navodi Hakom. Dodaju da se očekuje da će 5G otvoriti prostor za razvoj novih usluga i proizvoda, kao i investicije u automobilskoj industriji, zdravstvu, poljoprivredi, medijima i drugim industrijama.

Znakovito, izrijekom se ne spominje najjača hrvatska industrija -turizam. U Hakomu navode da će tijekom 2019. nastaviti surađivati s MUP-om da bi se dio spektra mogao koristiti i za javnu zaštitu i izvanredne situacije.

U regulatoru navode da ove godine planiraju intenzivno raditi na drugoj digitalnoj dividendi, 694-790 megaherca, koja će se u budućnosti koristiti za brzi internet.

Komentirajte prvi

New Report

Close