Prije odgovaranja šefovi tech firmi dužni probati hot umak

Autor: Lucija Špiljak , 19. travanj 2021. u 22:00
Organizatorice Nikolina Relić (Centar karijera) i Ivona Martinović (Savez studenata)

Ove godine na panelima o 5G mreži, startupima, upravljanju projektima i informacijskoj sigurnosti. Sudjeluje 55 tvrtki.

Ovogodišnji i drugi po redu Job Fair Meetup, od 10. do 14. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i u Klubu studenata elektrotehnike u Zagrebu, postaje karijerno mjesto za 55 tehnoloških poduzeća koje događaj povezuje s uspješnim studentima, radi upoznavanja, razmjene znanja i mogućnosti zapošljavanja, uz ležerno umrežavanje, panele i radionice.

Lani su zbog epidemiološke situacije morali otkazati Job Fair koji je trebao biti u svibnju, no osmislili su alternativni događaj koji bi omogućio studentima upoznavanje predstavnika poduzeća na dobro poznatim lokacijama FER-a i KSET-a.

“Vodili smo se time da organiziramo događaj koji će biti jednako zanimljiv studentima i poduzećima, koji će spojiti više industrija, sadržaja i tema i koji će biti edukativan, zabavan i omogućiti studentima da pronađu posao ili praksu, a poduzećima buduće kolege, a s druge strane događaj dovoljno fleksibilan da ga u bilo kojem trenutku možemo prebaciti i u online verziju.

Pazili smo i da bude osmišljen u skladu sa svim epidemiološkim smjernicama. Iz tog razloga je manji i organiziran u konceptu meetupa u intimnoj atmosferi KSET-a, gdje je većina sadržaja – talkovi, panel rasprave i Hot talk, dok su radionice u učionicama na FER-u”, navodi stručna suradnica u Centru karijera FER-a Nikolina Relić. Od 55 poduzeća 45 će držati talk ili sudjelovati na panel raspravi, a njih 11 imati i talk i radionice.

‘Vrući’ intervjui

Predstavnici tehnoloških poduzeća sa studentima će se družiti pet dana. “Jedan dan posjetitelji mogu sudjelovati i na Hot talku – specijalnom intervjuu u kojem predstavnika poduzeća ispituju o formalnim i neformalnim stvarima te ta pitanja gradiraju po zanimljivosti, kao i ljutina umaka iz Volim ljuto koje mi, organizatori, ali i predstavnik poduzeća moramo pojesti prije odgovaranja”, pojašnjava tajnica Saveza studenata FER-a Ivona Martinović.

Talkovi su u tri kategorije: Career Ladder, Dangerous Dip i (Dis)Continued Tech. Kroz svoje teme poduzeća će studentima ispričati s kojim izazovima su se susreli u karijeri, moći će prikazati situaciju u kojoj su bili fleksibilni u rješavanju problema struke i otkriti kako zadržavaju konkurentnost na tržištu.

Nakon svakog bloka talkova je umrežavanje od sat vremena na kojem će studenti direktno doći predstavnicima poduzeća.

“Ove godine ćemo na panelima pričati o informacijskoj sigurnosti, 5G mreži, upravljanju projektima i startupima. Ideja nam je demistificirati aktualne pojmove studentima te smanjiti jaz među fakultetom i industrijama. Radionice vode predstavnici poduzeća te studentima na praktičan način pokazuju koje tehnologije i alate koriste, kako bi oni mogli barem dijelom uhvatiti atmosferu njihova radnog mjesta”, navodi Martinović.

Svi talkovi, panel rasprave i Hot talk bit će prenošeni live streamom na Job Fair YouTube kanalu uz mogućnost naknadnog gledanja. Posjetitelje očekuju i posebni gosti za panel rasprave i Hot talk koji je najveća tajna događaja do objave.

“Prošle godine je na Hot talku led probio partner i suosnivač agencije Five Luka Abrus. Hrabro je izdržao do kraja i odgovorio na sva pitanja te osvojio 69 bodova, njegov je intervju na YouTubeu”, ističe Relić.

Korist direktnog povezivanja

Događaj je primarno namijenjen studentima FER-a, ali i svima koji su ga završili.Otvorenog je tipa i na njega se mogu putem jobfairmeetup.fer.unizg.hr/ prijaviti i ostali studenti zainteresirani za poduzeća i područja koja događaj pokriva.

Na Job Fair Meetupu dosad se uvijek tražilo mjesto više, a samo lani ga je uz 40 poduzeća iz 10 industrija posjetilo više od 300 studenata, što potvrđuje interes i studenata i renomiranih tech firmi koje se opet prijavljuju.

“Ovakav događaj studentima je koristan iz više razloga. Prvi i vrlo očiti je da je odličan za direktan dolazak u kontakt s poduzećima koji mogu postati i budući poslodavci te se raspitati o mogućnostima zapošljavanja i razvoja karijere.

Drugi razlog je da se susreću s direktnim izazovima i trendovima industrije. Također, događaj povezuje akademsku i poslovnu zajednicu, te studentima daje vjetar u leđa i potiče ih na rano razmišljanje o razvoju i upravljanju karijerom”, zaključuju Nikolina Relić i Ivona Martinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close