Priča o Iskonu priča je o tehno vizionaru Sabolu

Autor: Tanja Ivančić , 05. siječanj 2024. u 06:00
Damir Sabol/J. Regović/PIXSELL

Ugašena tvrtka bila je prvi privatni pružatelj internet usluga u RH.

Tvrtka Iskon s prvim danom nove 2024. godine prestala je postojati te je pripojena Hrvatskom Telekomu, temeljem ugovora o pripajanju koji je potpisan prošle godine početkom studenog. Iskon brend je ostao kao zaseban sektor unutar HT-a s vlastitom ponudom, podrškom i svim ostalim specifičnostima koje se ne mijenjaju za korisnike, izvijestili su iz HT-a.

Iskon je HT kupio, davne 2006. godine za 100 milijuna kuna ili, tada, 13,7 milijuna eura. Bila je to mudra odluka HT-a koja je s tržišta, tada, uklonila svog glavnog konkurenta u pružanju usluge interneta. Potom je neko vrijeme, Iskon funkcionirao kao uistinu zasebna tvrtka, a svi njeni direktori voljeli su isticati da su pravi alternativni operator.

S vremenom, Iskon je bez obzira na to što je i dalje bio tvrtka, sve manje bio alternativan a sve više HT, sada je to konačno u potpunosti i formalno riješeno. Iako, za mnoge, Iskon će i dalje ostati sinonim za alternativca koji nastoji pomrsiti račune velikima, jer u doba kada je nastao, bio je upravo to, izazivač moćnog HT-a za kojeg su mnogi navijali.

100

milijuna kuna platio je HT 2006. godine za kupnju Iskona

U podrumu Zagrepčanke
Priča o Iskonu nije obična biznis priča. Priča o Iskonu zapravo je priča o njegovu entuzijastičnom osnivaču Damiru Sabolu koji i dan danas slovi za iznimno uspješnog poduzetnika ali prije svega za tehno vizionara, koji prepoznaje prilike i vidi jasno trendove tehnološkog razvoja, vidi širu sliku dok je svima ostalima još mutna i spreman je ‘gurati’ u svom smjeru.

Baš tako je bilo i s Iskonom, jednom od prvih privatnih tvrtki za pružanje usluga interneta, koju je Sabol osnovao još 1997. godine. Jer, kako je uvijek naglašavao, u raznim intervjuima i predavanjima studentima, nastupima na tehnološkim konferencijama, znao je da će internet zavladati svijetom i svatko će ga željeti imati.

Spoznao je to, kazivao je još za vrijeme studiranja na Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo, današnjem FER-u, kada je fakultet dobio terminal povezan na Internet, kada je odmah mogao pristupiti i pročitati najnovije časopise bez da ih čeka mjesecima da u fizičkom obliku doputuju iz Sjedinjenih Država.

“Ja sam 1993. shvatio što je internet i to mi je definiralo život u profesionalnom smislu. Odmah mi je bilo jasno da će to promijeniti svijet i da se ja time želim baviti”, svojedobno je izjavio, prisjećajući se svojih početaka. Tako je u podrumu Zagrepčanke smjestio prvo sjedište Iskona što je zapravo bila skraćenica od Internet service and consulting’.

Iskon je bio pružatelj internetskih usluga, tvrtka koja je korisnicima nudila spajanje na internet. Tada se to radilo preko telefonske mreže što je bilo jako zahtjevno. U tom 30 kvadrata velikom prostoru bez prozora. Sastanke je održavao u obližnjem kafiću, a do korisnika, kojim je stizao biciklom, jer 25 tisuća dolara uložio je u modeme, a za automobil mu nije ostalo.

S više od 100.000 korisnika procjenjivalo se da Iskon drži oko 12 posto internetskog tržišta u RH/R. Anić/PIXSELL

Photomath prodao Googleu
Premda je uvijek pokazivao sklonosti ka poduzetništvu, nije imao iskustva, niti je okruženje bilo dovoljno razvijeno. Tako je prva investicija, koju je dobio zahvaljujući tome što je stranog korisnika uspio spojiti na Internet kada, tada troma državna tvrtka – Hrvatski telekom to nije uspjela niti uistinu nastojala, ali zapravo u obliku kredita, za koji je osobno jamčio.

Usto, poslovao je u vrlo nepoticajnim uvjetima, plaćajući koncesiju, te neprestano balansirajući na rubu zakonitosti. Ipak, njegova vizija da će Internet doista postati potreba, obistinila se, istina, umjesto tri godine kako je predviđao trebalo je deset godina, no Iskon se probio i nekako postavio na noge. Investitori su ga prepoznali, a Sabolov udio u tvrtki se smanjivao.

Prema vlastitim iskazima, na tom putu kao osnivač ali i direktor tvrtke gotovo je izgorio, no ipak te 2006. godine planirao je tvrtku izvesti na burzu. I taman prije negoli su predani prospekti za IPO, stigla je ponuda najjačeg igrača na tržištu koji je iza sebe imao ‘državu’ – HT-a koji je ponudio kupiti tvrtku. Investitori su odlučili da je ponuda dobra i prihvatili je.

Sabol ne skriva da je on silno zagovarao IPO, no istodobno tvrdi da se radilo o razumnoj poslovnoj odluci. I tako je Iskon prešao u vlasništvo HT-a. Iskon je tada, pisao je upravo Poslovni dnevnik, bio drugi po veličini davatelj internetskih usluga u RH. Imao je više od 100.000 privatnih, više od 9000 poslovnih korisnika, te se procjenjivalo da drži oko 12 posto internetskog tržišta u Hrvatskoj.

Sabol je još godinu dana vodio tvrtku, no kako je sam često isticao, on nikako nije korporativni čovjek te je tvrtku napustio i okrenuo se novim pothvatima. Novca je imao, upravo od prodaje tvrtke, te je za početak osnovao tvrtku računi.hr, potom Photomath i Microblink. Photomath je, upravo lani prodao Googleu, što je uz Iskon svakako još jedan izniman uspjeh Damira Sabola. Iskon je, pak, završio svoj put kao tvrtka, no i dalje je ostao popularan brend u okrilju Hrvatskog Telekoma.

I nakon prodaje HT-u Iskon je nastavio rasti kao brend, promovirao ga je poznati glumac Branko Đurić/B. Ščitar/PIXSELL

Komentari (3)
Pogledajte sve

Naprijed naši 😅..

…kao što rekoh prije godinu dana, čim ga HT preuzme istekom ugovorene obaveze prelazim kod drugog provajdera. Sa HT ne želim imati nikakve veze.

Iskon nije bio potreban HT-u ali osovina Mudrinić-Šoljan -Susman je svojedobno učinila svoje..

New Report

Close