Porsche preuzima većinski dio tvrtke Greyp Bikes: ‘Ovo će biti sjeme za nešto još veće’

Autor: Lucija Špiljak , 19. studeni 2021. u 12:03
Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Prema Dioničarskom Ugovoru Greyp Bikesa, ova bi transakcija trebala biti dovršena do 18. prosinca 2021.

Porsche AG preuzima većinski dio tvrtke Greyp Bikes za razvoj i proizvodnju električnih bicikala.

Držali su od 2018. godine oko deset posto vlasničkog udjela u Greypu putem tvrtke Porsche Ventures. Udio su stekli istodobno s tadašnjim ulaganjem u tvrtku Rimac Automobili, a sada su odlučili otkupiti većinski udio.

Kako navode iz tvrtke, povećanje udjela u Greypu odvija se zbog Porscheovog interesa za širenje djelatnosti u području električnih bicikala. Tvrde da je Porsche prepoznao potencijal Greypa i odlučio dodatno ojačati svoju poziciju u vlasničkoj strukturi.

“Oduvijek sam vjerovao da Greyp ima potencijal biti iznimno uspješna tvrtka svjetske klase i jedan od industrijskih lidera. Super ponosan sam na Greyp tim, na čelu s Krešimirom Hlede, i na ono što su izgradili u zadnjih 7 godina. Tim od 100 ljudi nedvojbeno je stvorio najpovezanije i tehnološki najnaprednije e-bicikle na tržištu, pokrenuo serijsku proizvodnju u Svetoj Nedelji i isporučio bicikle diljem svijeta. Istovremeno, Greyp je bio u sjeni Rimca i nikada nije mogao procvjetati u svom punom potencijalu. Sada započinjemo uzbudljivo novo poglavlje u povijesti tvrtke – s Porscheom koji kupuje većinski udio u Greypu. Ovo će biti sjeme za nešto još veće.

Greyp će imati vrlo jaku i rastuću prisutnost u Hrvatskoj. Želimo raditi velike stvari, inače Porsche i mi ne bismo ulazili u ovaj pothvat. To će osigurati sjajnu budućnost zaposlenicima Greypa i donijeti ogromnu vrijednost za Hrvatsku kao još jedan dokaz da je Hrvatska mjesto istraživanja i razvoja električnih vozila”, izjavio je Mate Rimac koji je nedavno preuzeo automobiliski brend Bugatti, čime su stvorili ‘joint venture’ Bugatti Rimac. Rimac Automobili postali su Rimac grupa koja je podijeljena na Bugatti Rimac te Rimac Technology.

Povećanje Greypovih operacija

Osim Porschea kao novog većinskog dioničara, Mate Rimac i ostali osnivači zadržat će svoje udjele u tvrtki Greyp Bikes.

“Ostat ću manjinski dioničar. Iako ću svoje vrijeme u potpunosti usmjeriti na Rimac grupu, i dalje ću biti uključen u Greyp i pomagati gdje god mogu. Svi vlasnici Greyp GRP tokena bit će zbrinuti – to će uskoro biti detaljno priopćeno. Veselim se što ću uskoro podijeliti više informacija – jer će nova konstelacija biti pozitivna za sve uključene”, rekao je Rimac.

Prema Dioničarskom Ugovoru Greyp Bikesa, ova bi transakcija trebala biti dovršena do 18. prosinca ove godine.

Porscheova investicija navodi se kao Greypova vizija mikromobilnosti koja redefinira korisničko iskustvo vožnje električnog bicikla kroz software i IoT. Dvije kompanije imaju za cilj značajno povećati Greypove operacije, pogotovo u R&D segmentu te, kako dodaju, “svojim proizvodima i uslugama učiniti mobilnost zabavnijom, praktičnijom i sigurnijom za sve svoje korisnike”.

Komentirajte prvi

New Report

Close