Poreč nagrađen za iskorak u korištenju solarne energije

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2017. u 15:15
Gordana Lalić na konferenciji Pametni gradovi (Matija Habljak/PIXSELL)

Poreč pokrenuo projekt postavljanja solarnih panela na javne zgrade nakon što je uočeno da objekti u gradskom vlasništvu u ukupnoj potrošnji energije sudjeluju s 13,4 posto, pri tome proizvodeći 12,02 posto ukupnih emisija CO2 na području grada.

Grad Poreč je na konferenciji Pametni gradovi održanoj u studentom na međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman nagrađen u kategoriji pametnije energetike i okoliša. Naime, u tom je gradu na krovove objekata javne namjene kao što su osnovne škole, sportske dvorane, dječji vrtići i društveni domovi postavljeno 8 sunčanih elektrana ukupne snage 100 kW. Paralelno s njima postavljeno je i 8 solarnih sustava toplinskih kolektora čija je zadaća proizvodnja toplinske energije iz energije sunca koja se koristi za proizvodnju potrošne tople vode u navedenim objektima. Sunčane elektrane Grada Poreča – Parenzo, kako glasi službeni naziv projekta, u dvije godine od postavljanja proizvele su gotovo 275 tisuća kWh zelene električne energije, što je za 15 posto više i od inicijalnih procjena. Da se ta ista količina energije proizvodila iz, primjerice, ugljena, količina nastalog CO2 iznosila bi 94 tone, iz lož ulja gotovo 77 tona, dok bi za prirodni plin količine emitiranog CO2 iznosile oko 56 tona.

Godišnja se potrošnja električne energije u prosječnom hrvatskom kućanstvu, pojašnjavaju iz grada Poreča, kreće između 2 i 4 tisuće kWh, pa bi se količinom zelene energije koju su ove solarne elektrane i postrojenja proizvele mogle zadovoljiti godišnje potrebe za električnom energijom više od 90 prosječnih kućanstava.

„Poreč se odavno etablirao kao grad pionir po pitanju energetske osviještenosti. Potpisali smo Sporazum gradonačelnika i Novi integrirani sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, izradili strateški dokumente kao što je Akcijski plan energetski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo i sustavno radimo na ispunjavanju zadanih ciljeva“, u razgovoru za Poslovni dnevnik poručio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. 

Da se radi o sjajnim rezultatima, slaže se i direktorica gradskog poduzeća za izgradnju grada, djelatnosti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša Parentium Gordana Lalić. Četiri objekta su, naime, u ljetnim mjesecima proizvela dvostruko više energije od svojih potreba. Taj se višak, kaže, predaje u elektroenergetsku mrežu, dok se toplinska energija, proizvedena putem sustava solarnih kolektora na licu mjesta koristi za pripremu potrošne tople vode. Lalić kaže i da Poreč opravdava titulu najproduktivnijeg grada na Jadranu kada se govori o održivom razvoju, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

„Osiguravanje nadstandarda za građane našega grada u mnogim područjima vrlo je zahtjevna i ozbiljna zadaća na putu postavljanja temelja i oblikovanja grada po mjeri svojih građana, a koju Grad Poreč – Parenzo vrlo odgovorno i sustavno promiče i podržava. Samo u proteklih nekoliko godina na području Grada Poreča – Parenzo uspješno je implementirano preko 30 projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, e-mobilnosti te održivog razvoja, a činjenica da je uloženi trud prepoznat od strane šire javnosti i sama nagrada dodatni su nam 'vjetar u leđa' i poticaj da nastavimo svoj put izvrsnosti“, poručila je.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close