Prošle godine rasli za nevjerojatnih 600 posto, povećana potreba za zaposlenicima

Autor: Borivoje Dokler , 12. prosinac 2022. u 14:40
Robert Franjković, osnivač i direktor Appona/PD

Riječka informatička tvrtka Appon izobrazbu IT stručnjaka preuzela u svoje ruke.

Informatičke tvrtke danas na tržištu ostvaruju zapažene rezultate, ali društvo uvijek traži malo više. To malo više dala je i riječka informatička tvrtka Appon koja je pokrenula Akademiju za izobrazbu IT stručnjaka.

Razlog za pokretanje Akademije je, kažu iz Appona, vrlo jednostavan, a oslanja se na tržišna kretanja. Razvoj i ubrzani rast IT sektora doveli su do pomanjkanja stručnog kadra, koji je na koncu neophodan za redovito i kvalitetno odrađivanje poslovnih procesa.

”Temeljem toga, a ponajprije iz iskustva rada na domaćem tržištu, ali i tržištima diljem EU, zaključili smo da je jednostavnije krenuti u vlastitu izobrazbu i obučavanje kadrova. Taj proces možda jest dugotrajniji i financijski zahtjevniji, ali u konačnici donosi benefite kojima osiguravate stalnu prisutnost obučenih i educiranih kadrova u procesima rada s klijentima.

Kako samostalno, tako i u timovima. Appon je IT tvrtka koja ima međunarodno iskustvo i radimo ili smo radili s nekim od vodećih međunarodnih kompanija poput Lufthanse, Mercedesa, DB Energie i slično. To su pokazatelji da vjerujemo u ovakav tip osposobljavanja jer je do sada pokazao iznimne rezultate i osposobio određeni broj danas vrlo uspješnih stručnjaka”, rekao je Robert Franjković iz Appona.

U priču su krenuli od ideje da svoje znanje i iskustvo prenesu mladim ljudima koji imaju bazično znanje, a žele uložiti dodatan trud u osobnu nadogradnju i razvoj. Prijenos znanja je, dakle okosnica, a čini se kako se premisa rasta nalazi upravo u onoj “nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati”.

”Osobe koje primamo u naš proces nisu uvjetovane diplomama ili dosadašnjim radnim iskustvom i znanjem. Ključno nam je da kandidati imaju temelje na koje nadograđujemo znanje i stručnost. Da bi se to postiglo, od kandidata tražimo predanost, ekspeditivnost, inicijativu i želju za učenjem koje s vremenom možemo i znamo kako dovesti do razine koja će njima osobno, ali nama u Apponu donijeti benefite na obostranu korist u svakodnevnom radu s klijentima’’, dalje će Franjković.

Polaznici koji završe njihovu Akademiju uključuje se u operativne procese. Ovisno o razini osposobljenosti i stečenom znanju, jedan dio njih će biti odmah operativno preusmjeren i na operativne zadatke na lokacijama u pojedinim državama EU, kao što je Njemačka. Tamo će imati osigurane sve troškove i smještaj i plaću na tragu EU standarda.

Njihova Akademija po mnogo čemu se razlikuje od sličnih programa ove vrste, a u prvom redu, njihovi edukatori su, objašnjava Franjković, osobe koje su svoje znanje stekle po sličnom principu rada.

Njihov pristup se zasniva na sličnim osnovama i znaju kako pristupiti i implementirati znanje koje će kasnije biti uspješno primijenjeno u praksi. Uz to, svi kandidati koji prođu naš selekcijski odabir i postanu polaznici Akademije, tijekom pohađanja i učenja su plaćeni za svoj angažman.

Na početku je riječ o najnižoj plaći zadanoj prema aktualnom Zakonu o radu, no s vremenom. kako će se njihovo znanje oplemenjivati i biti primijenjeno u praksi, tada će i plaća rasti ovisno o zadaćama i količini angažmana, istaknuo je naš sugovornik.

To bi značilo da su predavači redom vodeći operativci iz njihovih redova s iskustvom i dosadašnjom implementacijom znanja koje je garancija visoko efikasnog ostvarenja ciljeva u kontekstu osposobljavanja stručnih kadrova.

Trenutno je u procesu izobrazbe treća generacija polaznika, među kojima već sada prepoznaju nekolicinu za koju konstatiraju da imaju predispozicije za dosezanje najvišeg ranga znanja i praktične primjene. Također, u narednim godinama, budući da njihova tvrtka ostvaruje značajan rast, planiraju uložiti značajna sredstva i na Akademiju staviti pojačani naglasak.

Samo prošle godine rast je iznosio oko 600 posto u odnosu na prethodnu, a samim time su i potrebe za stručnim kadrovima povećane, a dobar dio tih potreba žele integrirati kroz Akademiju.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close