Pilot natječaj za 5G nadmašio predviđanja Hakoma za 50%

Autor: Bernard Ivezić , 22. siječanj 2019. u 22:00
Prva dražba za ovaj tip frekvencije se budno prati/Nel Pavletić/PIXSELL

Ponude za tri frekvencijska bloka, isključivo za 4G, kroz pripetavanje operatera skočila na 106,4 milijuna kn.

Prva prodaja radiofrekvencijskih blokova telekomima po modelu javne dražbe u Hrvatskoj pokazala se kao iznimno dobar posao za Hakom i državni proračun.

Telekomunikacijski regulator u utorak je otvorio pristigle ponude, koje su poslali operateri A1 Hrvatska i Tele2, te je već sad siguran da će umjesto ciljanih 72 milijuna kuna utržiti na ovom poslu barem upola više ili najmanje 106,4 milijuna kuna. Osim što je to prva dražba za ovakav tip koncesije, u branši se ona budno prati i zato što je sve izvjesnije da će upravo javne dražbe postati model po kojem će Hakom ubuduće dodjeljivati radiofrekvencije.

Drugim riječima, sve je izvjesnije da je ovo test za ono što operatere slijedi prilikom dodjele koncesija za 5G mreže. Naime, frekvencije iz ovog natječaja mogu se koristiti isključivo za jačanje postojeće ponude 3G i 4G mreža. Koliko su operateri zadovoljni javnom dražbom, zasad ne žele komentirati. Neslužbeno tek možemo doznati da je proces u tijeku i da ga nitko ne želi ugroziti. Nezadovoljnih, pak, zasigurno ima, jer natječaj odskače na mnogo načina. Hakom je za tri radiofrekvencijska bloka od 2×5 MHz u spektru 1965-1980/2110-2170MHz-a na razdoblje od pet godina tražio najmanje 24 milijuna kuna po bloku.

No, usto je postavio i poseban uvjet. Prvi put na jedan natječaj Hakoma u startu se nije mogao javiti Hrvatski telekom. Telekomunikacijski regulator naveo je da niti jedan operater ne može tražiti ove frekvencije, ako će nakon natječaja imati više od 140 MHz-a frekvencijskog spektra. HT već sad ima 153,8 MHz-a ili 40,2 posto radiofrekvencijskog spektra u Hrvatskoj pa je time u startu isključen.

Njegov takmac A1 Hrvatska upravlja trenutačno s 129,4 MHz-a ili 33,9 posto hrvatskog spektra u mobilnim komunikacijama i time se može natjecati, kao i Tele2, koji upravlja s 99 MHz-a ili svega 25,9 posto frekvencija. Na temelju toga, A1 će na kraju moći zakupiti isključivo jedan blok, neovisno koji to blok bio, dok će jedino Tele2 moći zakupiti sva tri bloka. Dakako, pod uvjetom da ponudi najviše novca za svaki od tri bloka. No, to se nije dogodilo.

Na otvaranju ponuda pokazalo se da je Tele2 za sva tri bloka ponudio tek nešto iznad 24 milijuna kuna, odnosno 24,25 milijuna kuna. Izuzetak je prvi blok, ujedno najvredniji, za koji je ponudio 30 milijuna kuna. A1, pak, ništa nije želio prepustiti slučaju. Drugi najveći operater u Hrvatskoj za sva je tri bloka ponudio 57,9 milijuna kuna. Drugim riječima, jedan blok, najizvjesnije prvi, pripast će njemu, a preostala dva Tele2. Odluka se očekuje do sredine veljače.

Komentirajte prvi

New Report

Close