Pametni senzori čuvaju i u Karlovcu: Korisnicima se oglašava alarm ako senzori jave neprihvatljiva odstupanja

Autor: Poslovni dnevnik , 16. svibanj 2022. u 13:44
Tomislav Marić, direktor Sektora za prodaju OiV-a, pokazuje dio ugrađenih senzora u muzeju/D. Stošić

Rješenje se temelji na jedinstvenoj platformi Internet of Things (IoT) putem koje je postavljena mreža senzora za praćenje raznih parametara u realnom vremenu.

Projekt Pametni muzej, za digitalizirano praćenje temperature i vlažnosti i drugih uvjeta čuvanja muzejskih izložaka, predstavljen je u Gradskom muzeju Karlovac kao dio strategije “Karlovac pametan grad”.

Provedbom je predviđeno opremanje Muzeja pametnim sustavima za mjerenje i daljinsko očitanje i praćenje međuovisnosti uvjeta u prostoru (temperature, vlažnosti) i potrošnje energije radi energetske i financijske uštede te povećanja sigurnosti muzejske građe.

Rješenje se temelji na jedinstvenoj platformi Internet of Things (IoT) putem koje je postavljena mreža senzora za praćenje raznih parametara u realnom vremenu i dio je većeg projekta Senzorika, u koji je uloženo milijun kuna.

Uvedeno je digitalno praćenje raznih podataka u komunalnim tvrtkama, u nekim školama, na “pametnim” parkiralištima, te sad i u Muzeju u središtu grada i u Galeriji Vjekoslav Karas. Sav posao digitalizacije obavljen je u suradnji s tvrtkama Končar – Elektronika i informatika, Končar Digital i Odašiljači i veze (OiV).

Direktor prodaje i razvoja poslovanja Končar-Digitala Branimir Šteko objasnio je da platforma IoT funkcionira preko njihova sučelja MARS, koje može povezati puno različitih vrsta podataka na jednom mjestu, obraditi ih i prezentirati različitim korisnicima, pa se tom sustavu i ciljanim podacima može pristupiti internetski.

Korisnicima se oglašava alarm ako senzori jave neprihvatljiva odstupanja. U muzeju su to odstupanja vlage i temperature ili zabilježen senzor pokreta. Član Uprave i glavni direktor za prodaju i razvoj OIV-a Marko Serdarević smatra da je ovaj projekt “Pametni muzej” u javnom interesu za zaštitu kulturne baštine te da bi trebao biti primjer drugim muzejima da i oni radi veće zaštite muzejskih predmeta usvoje ovakvo rješenje.

Direktor Sektora za prodaju OiV-a Tomislav Marić ističe da su se i dosad mjerile temperatura i vlaga, ali su djelatnici pristupali vitrinama i mjerili ili očitavali stanje povremeno, a sada se oscilacije mogu čitati u realnom vremenu i to puno preciznije.

Komentirajte prvi

New Report

Close