Pametne govornice na kojima se kupuju putne karte i trguje bitcoinom

Autor: Borivoje Dokler , 07. lipanj 2017. u 13:45
Pregled informacija i kupnja proizvoda vrši se putem interaktivnog zaslona i na jezicima prilagođenima svim krajnjim korisnicima DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

U Zadru su postavljene moderne govornice koje će građanima i turistima od 0 
do 24 nuditi niz inovativnih ICT usluga nove generacije te služiti kao izvor svih potrebnih lokalnih informacija.

U Zadru su postavljene prve pametne govornice u Hrvatskoj koje će građanima i sve brojnijim turistima služiti kao izvor svih potrebnih lokalnih informacija, a dostupno im je i niz inovativnih ICT usluga nove generacije, koje građani mogu bezbrižno plaćati kreditnim i debitnim karticama zahvaljujući rješenju Hrvatske poštanske banke.

Ovim projektom Zadar se u skladu s trendom razvoja pametnih gradova svrstava među svjetske gradove poput New Yorka i Londona, koji također transformiraju javne telefonske govornice čime poprimaju novu svrhu u skladu s novim potrebama građana i turista.

Ukupno je postavljeno 10 govornica na najprometnijim lokacijama u Zadru, koje omogućuju besplatan pristup wi-fi mreži, a na njima građani i turisti mogu kupiti parking karte te karte za međugradski prijevoz. Također, dostupni su im BitCoin, Simpa i BonBon Start paketi, telefonske kartice te bonovi za mobitele svih operatora uz dodatnu mogućnost da se izravno na HT mobilni broj uplaćuje određeni iznos, a ponuda uključuje raspon ostalih telekom i drugih proizvoda. Pametna govornica je primjer kombiniranja javnih i digitalnih usluga i usluge prodaje artikala za svakodnevnu upotrebu, te jedinstvenog korisničkog prodajnog iskustva dostupnog 24 sata, a razvijat će se i dalje u skladu s potrebama Grada Zadra i njegovih građana.

“Postavljene pametne govornice omogućavaju niz javno dostupnih usluga koje su potrebne za suvremeni život građana i posjetitelja Zadra, a koje su u skladu s odrednicama razvojne strategije Grada Zadra u smjeru Smart City koncepta.

 

10 pametnih govornica

postavljeno je na najprometnijim lokacijama u gradu Zadru

Ovim projektom revitaliziraju se postojeće lokacije izgradnjom dijela infrastrukture pametnog grada i osigurava potencijal za razvoj dodatnih digitalnih usluga kao dijela pametnog grada, poput ‘smart sensinga’ koji omogućava informativno mjerenje parametara iz okoline. Također, ovim pilot projektom povećava se broj lokacija i vrijeme dostupnosti za korištenje javnih i ostalih usluga“, poručuju iz Grada Zadra. Riječ je o šestomjesečnom pilot-projektu Hrvatskog Telekoma u suradnji s ključnim partnerom poduzećem Vendotel, koje je prošle godine izabrano u 15 najboljih startup kompanija u cijeloj Europi, među konkurencijom od njih 500. U implementaciji cjelovitog rješenja pametnih govornica sudjelovali su i drugi partneri. Pionir i inovator mobilnog plaćanja tvrtka Infoart grupa omogućila je kupovinu parking karata putem Igeus integracijske platforme, dok je startup Vollo, inače pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja Startup Factory Zagreb, integrirao sustav za pregled, rezervaciju i kupnju karata za međugradski prijevoz.

Igor Cerinski, voditelj projekta Smart Cities u Hrvatskom Telekomu napominje kako su telefonske govornice nove generacije odgovor na pitanje kako Hrvatski Telekom može modernizirati postojeću urbanu kulturu. “Prirodna zamjena zastarjele opreme realizirana je u pilot projektu u Zadru, bez nagrđenja ljepota lokacija na kojima su bile postavljene tradicionalne govornice, a uvođenje novih digitalnih usluga izvedeno je uz zadržavanje izvorne funkcije same govornice. Dvadesetprvo stoljeće pripada gradovima te smo na vrlo jednostavan i pristupačan način omogućili pregled najbitnijih web lokacija samoga grada te aktualnosti, putem interaktivnog zaslona i na jezicima prilagođenima svim krajnjim korisnicima. Uz besplatan pristup internetu, građanima i posjetiteljima omogućena je kupnja tehničkih i osnovnih roba tijekom svih 24 sata, sedam dana u tjednu; i to putem preglednog sustava koji jednako prihvaća gotovinu i kartično poslovanje, bez odgode izdaje račun te pruža potpunu podršku svakom korisniku u realnom vremenu.

Kupnja i prodaja bitcoin valute najbolje je prihvaćena funkcionalnost te smo uvjereni kako kroz mogućnosti kupnje gradskih parking karata kao i međugradskih bus karata, uz dodavanje novih informacija i integracija sučelja, naša pametna govornica postaje središnja platforma za sva napredna rješenja modernog grada Europe. Raduje nas interes za širenjem ovog inovativnog projekta te nam predstoji zaista ugodno potvrđivanje suradnje sa svim gradovima, općinama i županijama koje prepoznaju pozitivne učinke tehnologije te očekuju najvišu kvalitetu života digitalnog doba, koja omogućuje uštede i povećanje prihoda proračuna”, zaključuje Cerinski.     

Komentirajte prvi

New Report

Close