Ovo su svi do sada poznati simptomi koronavirusa, evo kada se hitno morate javiti liječniku

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2021. u 15:30
FOTO: REUTERS/Remo Casilli

Prošlo je više od godinu dana od pojave covida-19, a još uvijek otkrivamo nove stvari o ovoj bolesti. Nove mutacije izazivaju dodatnu zabrinutost, a popis simptoma sada je mnogo duži nego na početku pandemije.

Osim toga, koronavirus se ne manifestira kod svake osobe jednako. Neke oboljele osobe imaju teške simptome, neki blage, a neki su pak asimptomatski nositelji, odnosno nemaju ne pokazuju nikakve simptome bolesti.

Klasični simptomi koronavirusa

Prema medicinskim smjernicama, najčešći simptomi, koji se smatraju klasičnim znakovima bolesti, su vrućica, kašalj i upaljeno grlo. Uz to, jedan od najkarakterističnijih simptoma covida-19 je gubitak mirisa i okusa koji se pojavio kod oko 60% oboljelih.

Kod većine pacijenata, koronavirus započinje kao respiratorna infekcija zbog čega oboljele osobe na početku mogu iskusiti simptome slične gripi ili alergiji. Vrućica koja se javlja kod oboljelih od covida-19 uglavnom iznosi između 37,5 do 39°C, a obično ju prati suhi kašalj. Kod oboljelih od covida-19 vrućica može potrajati danima, kao i upala grla.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma tijekom 3 ili više dana ili mislite da ste bili izloženi virusu, bilo bi dobro da se testirate na koronavirus, prenosi N1.

Neobični simptomi koronavirusa

Osim ovih klasični simptoma, kod osoba koje se zaraze koronavirusom mogu se pojaviti i neki neobični simptomi poput upale u cijelom tijelu. Kada virus napadne mišićna vlakna, mogu se javiti bolovi u mišićima i tijelu, upala zglobova, glavobolja, a sve to može oboljele dugo mučiti.

Osim toga, oboljeli od covida-19 mogu iskusiti i gubitak apetita, otežano disanje, mučninu, povraćanje, moždanu maglu i zbunjenost, kronični umor te iscrpljenost.

Nadalje, neki pacijenti prijavili su i osip, promjene na nožnim prstima, konjuktivitis, gubitak kose te zujanje u ušima kao simptome koronavirusa. Uz to, kod nekih pacijenata pojavili su se i krvni ugrušci koji kasnije mogu izazvati dodatne probleme.

Kada se treba javiti liječniku?

Kod osoba koje imaju blage simptome, oporavak od koronavirusa obično traje između 10 i 14 dana. No, pacijenti koji imaju težu kliničku sliku trebaju medicinsku pomoć.

Treba napomenuti da su neki simptomi znak da trebate hitnu liječničku pomoć, navodi E-Times. Ti simptomi su nedostatak zraka, plavičaste usne i lice, bolovi u prsima, stezanje oko srca, zasićenje kisikom te kronična vrućica koja traje između pet i 10 dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close