Ovo je najređa vrsta munje: Prolazi kroz prozorska stakla, a može se pojaviti i bez prisustva grmljavinskih oblaka

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2023. u 09:25
Foto: Unsplash

Tako primjerice, u Varaždinu je lipnja 1956. godine, na jednom stupu za vrijeme jake grmljavinske nepogode, viđena svjetleća kugla promjera oko 50 cm.

Jeste li nekada čuli za loptastu munju, najrjeđu vrstu munje? Loptasta ili kuglasta munja pojavljuje se za vrijeme jakog nevremena, po pravilu, poslije višestrukih električnih pražnjenja praćenih običnim munjama i jakim pljuskovima kiše.

Mnogi stari izvještaji govore da kugličasta munja može eksplodirati, ponekad s teškim posljedicama, ostavljajući nakon nestanka miris sumpora. U nekim izvještajima se govori da se znala pojaviti i bez prisustva grmljavinskih oblaka.

Ona ima izgled vatrene lopte i različitih je boja. Svjetlost joj nije previše jaka, približno je jednaka svjetlosti mat električne lampe od 100 W uključene pri dnevnom osvjetljenju. Boja joj može biti od blijedo crvene ili narančaste do bijele, a često je i plava. Ponekad iskri i vrti se. U zraku se kreće kao da pliva.

Pojava loptaste munje zapažena je više puta na prostoru bivše Jugoslavije. Tako primjerice, u Varaždinu je lipnja 1956. godine, na jednom stupu za vrijeme jake grmljavinske nepogode, viđena svjetleća kugla promjera oko 50 cm. Trajala je 2-3 sekunde, mijenjajući jačinu svijetljenja koje je u prosjeku bilo kao kod linijske munje. Iščezavanje ove pojave, prema izjavama očevidaca, bilo je praćeno jakim praskom, piše meteorolog.rs, a prenosi City magazine.

Među najzanimljivije osobine loptaste munje spada i to da ona može proći kroz prozorska stakla ili pukotine na zidu i da može opstati ili čak i nastati u zatvorenim prostorijama. Česti izvještaji da se loptasta munja pojavljuje u unutrašnjosti aviona posebno su zbunjivali znanstvenike.

Komentirajte prvi

New Report

Close