Ovo je lista najprodavanijih novih telefona u prvoj polovini godine: Jedna kompanija dominira

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2020. u 11:24
Foto: Pixsabay

Kompanija za istraživanje tržišta Strategy Analytics objavila je izvještaj o prodaji pametnih telefona u prvoj polovini 2020. godine.

Konkretno, izvještaj se odnosi na prodaju 5G telefona, a koji su se telefoni našli na listi najprodavanijih 5G telefona u prvoj polovini ove godine, saznajte u nastavku članka, prenosi Bajtbox.

Naime, Plus inačica Samsungove ovogodišnje Galaxy S20 serije – Samsung Galaxy S20 Plus 5G bio je najprodavaniji 5G pametni telefon u prvoj polovini ove godine. Iza Plus inačice, na drugom mjestu nalazi se Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, dok se na trećem mjestu našao najpristupačniji model iz Galaxy S20 serije, a to je Samsung Galaxy S20 5G.

Na četvrtom i petom mjestu nalaze se pametni telefoni iz ponude kineskog Huaweija. Četvrti je Huawei P40 Pro 5G koji je predstavljen ove godine, dok je peto mjesto zauzeo prošlogodišnji Huawei Mate 30 5G, koji je prije par dana dobio i nasljednika, a to je Huawei Mate 40 5G, koji je najpristupačniji telefon iz Huawei Mate 40 serije.

Unatoč vidljivoj dominaciji Samsunga na tržištu 5G pametnih telefona, predviđanja su da bi se Samsungov tržišni udio mogao smanjiti u četvrtom kvartalu 2020. godine, ali i na početku 2021. godine, a razlog tome je, pogađate: Apple i nova iPhone 12 serija. Sva četiri modela iz nedavno predstavljene iPhone 12 serije – iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max dolaze s 5G podrškom, a već se predviđa da bi iPhone 12 serija mogla biti najprodavanija iPhone serija ikad.

Očekuje se da će se Samsung suprotstaviti Appleu lansirajući više 5G telefona iz kategorije niže i srednje klase do kraja godine, a svakako i da će Galaxy S21 serija biti predstavljena početkom sljedeće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close