Ovo je danas najbrže rastući segment domaćeg IT-a

Autor: Bernard Ivezić , 25. listopad 2012. u 10:48
Boris Žitnik (PIX)

Boris Žitnik iz IDC Adriaticsa je istaknuo da u idućem razdoblju očekuje da će cloud postati još dominantniji nego dosad.

Telekomunikacijski operateri poput Hrvatskog telekoma, Vipneta i Metroneta glavni su pokretači hrvatskog tržišta računarstva u oblacima objavila je agencija IDC Adriaticsa. Boris Žitnik, direktor agencije istaknuo je na otvorenju konferencije IDC Cloud Computing Roadshow 2012. u Zagrebu da je lani tržište cloud usluga, odnosno računarstva u oblacima poraslo 40,7 posto na 17,45 milijuna dolara i da je postao najbrže rastući segment IT-a u Hrvatskoj.

"Cloud informatičke usluge snažno u Hrvatskoj u 2011. godini snažno su porasle, za 40,7 posto, zahvaljujući i relativnoj niskoj bazi prethodne godine. Cloud potrošnja dosegla je 17,45 milijuna dolara, a najveći dio od blizu 40 posto otpada na naknade za IT usluge pružene iz javnog oblaka", kaže Žitnik.

Na konferenciji koja je okupila 150 informatičkih stručnjaka svoja su cloud rješenja prezentirali HT, HP, Mergatrend poslovna rješenja, APC, Microsoft i SAP. Tomislav Lukačević predstavio je HP-ovu infrastrukturu za privatni cloud, Tomislav Kosanović iz HT-a hibridni cloud model, Igor Batinić je s Megatrend poslovnim rješenjima predstavio vlastito rješenje Virtualnog dana centra, Drađko Ivanišević iz Microsofta njihov model softvera kao usluge, APC-ov Nino Kovačić govorio je o napajanju i hlađenju oblaka, a Maja Štritof pokazala je uspješnu implementaciju SAP-ovog cloud rješenja.

Boris Žitnik iz IDC Adriaticsa je istaknuo da u idućem razdoblju očekuje da će cloud postati još dominantniji nego dosad. Trenutno prema podacima IDC Adriaticsa na cloud otpada 4,7 posto tržišta informatičkih usluga u Hrvatskoj. Navodi da 51 posto tvrtki koristi public cloud, a 49 posto privatni cloud. Od toga 42 posto cloud koristi po modelu infrastrukture kao usluge, 2 posto po modelu platforme kao usluge, a 56 posto softvera kao usluge.

Koliko je značajan utjecaj telekomunikacijske industrije na razvoj clouda u Hrvatskoj ukazuje podatak da upravo najveći udio ponude usluga javnog oblaka, odnosno javnih usluga računarstva u oblacima, otpada na usluge koje pružaju operateri. To su usluge poput nadzora vozila i plovila i one čine 28 posto tržišta usluga javnog oblaka koje je lani vrijedilo 3,83 milijuna dolara. Iduće veliko područje razvoja su cloud usluge za komunikaciju i kolaboraciju s 20 posto udjela, softver za uredsku produktivnost od oko 17 posto udjela i CRM s 12-13 posto udjela.

"Hrvatska je malo tržište u odnosu na Zapadnu Europu pa to dovodi u pitanje isplativost u rješenja za javni oblak, a recesija, koja bi baš trebala potaknuti usvajanje clouda jer snižava troškove, nažalost u Hrvatskoj nije donijela taj efekt jer mnoge tvrtke tvrde da bi im za to trebao poseban budžet", zaključuje Žitnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close