Zašto na Facebooku ne vidite svaku objavu prijatelja? Ovo je 7 stvari o kojima ovisi vaš news feed

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2014. u 11:30
Reuters

Kada biste vidjeli ama baš svaki post prijatelja ili svaku objavu nekog brenda, vrlo vjerojatno bi vas sve to brzo zamorilo i odvratilo od čestog korištenja Facebooka.

Medije je ovih dana preplavila vijest kako je Facebook manipulirao sadržajem news feeda kod više od 600 tisuća korisnika, kako bi se utvrdilo hoće li to utjecati na njihovo emocionalno i psihološko stanje.

Facebookova studija pokazuje kako se u sklopu istraživanja upravljalo algoritmima tako da su određenim korisnicima bile jače istaknute pozitivne ili negativne objave, a zatim se promatralo hoće li budući postovi koje će ti isti korisnici objavljivati na najvećoj društvenoj mreži biti pozitivno ili negativno intonirani.

Istraživanje je na kraju pokazalo kako se na taj način uistinu može utjecati na emotivna stanja ljudi na Facebooku. Drugim riječima, više pozitivnih postova viđenih u news feedu rezultirao je i s više pozitivnih objava u narednim razdobljima i obrnuto.

Javnost je uglavnom ogorčena i zabrinuta Facebookovim eksperimentom, što zapravo i ne čudi s obzirom na dugu povijest kontroverzi koje prate najveću društvenu mrežu.

Međutim, jeste li se ikad pitali kako zapravo funkcionira Facebookov news feed, odnosno algoritmi koji određuju koje objave će vam se prikazivati?

Facebookovi algoritmi služe tome da korisnici ne budu preplavljeni sadržajem, odnosno da vide one objave koje su relevantne njihovim interesima. Njihovo postojanje zapravo je vrlo logično, s obzirom na to da mnogi korisnici na Facebooku imaju na stotine prijatelja i prate ogroman broj stranica.

Kada biste vidjeli ama baš svaki post prijatelja ili svaku objavu nekog brenda, vrlo vjerojatno bi vas sve to brzo zamorilo i odvratilo od čestog korištenja Facebooka.

Premda je Facebook u nekoliko navrata već objavljivao koji faktori utječu na izgled news feeda, mnogo detalja o funkcioniranju algoritama nije poznato javnosti.

Yahoo News je izdvojio nekoliko poznatih faktora, a koji utječu na to kakav sadržaj ćete vidjeti na news feedu:

Sakrivanje objave

Kada vam se neki sadržaj na news feedu ne sviđa, Facebook vam daje opciju da ga sakrijete, odnosno označite kao nezanimljiv ili neželjen sadržaj. Na temelju takvih povratnih informacija, ovisit će i kakav sadržaj ćete na Facebooku vidjeti u budućnosti. Drugim riječima, onaj tip sadržaja koji često sakrivate, jer vam je dosadan ili neinteresantan, manje će se pojavljivati na vašemu news feedu.

Interakcija s prijateljima

Ako često 'uhodite' profile određenih prijatelja te redovite lajkate i komentirate njihove objave, češće ćete ih i viđati na news feedu.

Popularnost postova

Ako je neka objava iznimno popularna, odnosno privlači mnogo lajkova i komentara, pojavljivat će se većem broju korisnika.

Učestalost interakcije s postovima određene tematike

Ako ste npr. ljubitelj mačaka ili pasa te često dijelite postove o njima i o toj temi redovito diskutirate s prijateljima na Facebooku, očekujte da ćete na news feedu vidjeti više objava o dlakavim ljubimcima.

Starost posta nije uvijek odlučujuća

Nekad su stariji postovi u pravilu bili 'zakopani' duboko u news feedu. Međutim, danas nije neobično da vam se pri vrhu news feeda odjednom pojavi neki stariji post koji iz nekog razloga privlači mnogo komentara i interakcije.

Uključivanje videa, slika i linkova donosi veću važnost

Oni korisnici koji u svoje statuse uključuju vizualni sadržaj ili linkove na druge stranice vjerojatno će se u većoj mjeri pojavljivati na news feedovima svojih prijatelja.

Biti nov nije lako

Ako ste se tek nedavno pridružili Facebooku i nemate puno prijatelja, vaše objave će vjerojatno biti manje vidljive ostalima. Popularni ovdje ipak imaju glavnu riječ.

Komentirajte prvi

New Report

Close