Optimizacija poslovnih procesa jača tržišni položaj i konkurentnost

Autor: Lucija Špiljak , 17. siječanj 2021. u 22:00
Edin Leho direktor EI Koncepta, dobitnika nagrade za inovativnost Eureka/ZOE ŠARLIJA/PIXSELL

Misao vodilja je da su informacije o poslovanju, bonitetu i rizicima ključne za uspjeh svakog poduzeća.

U posljednjih deset godina zagrebačka tvrtka El Koncept, osnovana 2002. godine kao pružatelj usluga vezanih uz financijske analize, primarno se kroz svoje dvije aplikacije – Fininfo i Analiza – orijentirala na razvoj modela za procjenu kreditnih rizika, tzv. rating modela, te na razvoj financijskih i drugih naprednih modela poput modeliranja novčanih tokova, sustava ranog upozorenja, prevencije i ranog otkrivanja potencijalno sumnjivih subjekata, algoritama za procjenu relevantnosti poveznica subjekata i osoba, limita kreditiranja.

Fininfo je višestruko nagrađena internetska aplikacija – u travnju 2011. godine Europska komisija je El Koncept nagradila prestižnim znakom inovativnosti Eureka koji se dodjeljuje visokokvalitetnim istraživačko-razvojnim projektima, a 2019. Fininfo je dobio priznanje Izvorno hrvatsko koje se dodjeljuje visokokvalitetnim hrvatskim proizvodima.

Ažurni i pouzdani

Njihovi su klijenti poduzeća svih veličina, od mikro do velikih subjekata iz različitih sektora gospodarstva i financijskih institucija, a premda su većim dijelom orijentirani na hrvatsko tržištem, usluge su dostupne i vani.

“Internetske aplikacije naše tvrtke na jednom mjestu osiguravaju pristup svim relevantnim informacijama o hrvatskim i europskim poslovnim subjektima, pružajući visokovrijedne, ažurne i pouzdane informacije o rizicima i poslovanju pravnih subjekata.

One omogućavaju praćenje promjena u poslovanju, uvid u ključne osobe u poduzećima i njihove poveznice s drugim pravnim i fizičkim subjektima.

Putem pametnih tražilica ugrađenih u naše aplikacije korisnici mogu pronaći kvalitetne poslovne partnere”, objašnjava nam direktor Edin Leho čija tvrtka danas zapošljava 11 ljudi (2011. godine bih je samo troje); programere, prodajno osoblje, voditelje projekata te financijske i podatkovne analitičare.

Prilikom osmišljavanja Fininfo portala vodila ih je, kaže, ideja da su informacije o poslovanju, bonitetu i rizicima ključne za uspjeh i zdravlje svakog poduzeća jer su krize, koje za posljedicu imaju velike financijske gubitke i stečajeve, često uzrokovane neadekvatnim upravljanjem rizicima.

“Fininfo smo kreirali kako bismo našim korisnicima omogućili donošenje kvalitetnih, relevantnih informacija koje će im osigurati sigurno i uspješno poslovanje. Nakon lansiranja u listopadu 2012. godine, Fininfo je ubrzo postao jedan od vodećih i najrelevantnijih portala koji pružaju poslovne, financijske i bonitetne informacije o poslovnim subjektima.

Prema istraživanju Gemiusa, Fininfo se nalazi na 22. mjestu po broju stvarnih posjetitelja u RH u studenom 2020. godine, znatno iznad ostalih konkurentskih aplikacija. U razdoblju od 2012. do 2018. razvili smo veliki broj novih funkcionalnosti i usluga Fininfo portala te je, zahvaljujući uspješnom poslovanju, značajno povećan i ukupan broj klijenata poduzeća, poslovni prihodi, neto dobit i broj zaposlenika”, kaže Leho.

U provedbi je projekt optimizacije poslovnih procesa kojim će osigurati povezanost svih procesa unutar jednog sustava, što će tvrtki omogućiti efikasnije upravljanje poslovanjem poduzeća; od brže i kvalitetnije usluge do jačanja tržišnog položaja i konkurentnosti.

IT sektor baza za razvoj

“U 2021. planiramo nastaviti poboljšavati kvalitetu naših postojećih usluga, pokrenuti nove projekte i razvijati nove sadržaje na našim portalima. Smatram da je IT jedan od ključnih sektora na kojima Hrvatska treba bazirati svoj razvoj.

U IT sektoru Hrvatska ima komparativno dobru poziciju, a izvoznu konkurentnost potvrđuje veći broj međunarodno vrlo uspješnih poduzeća. Vjerujem da je orijentacija prema novim tehnologijama i znanjima, povećanju izvozne i općenite konkurentnosti osobito važna za hrvatsko društvo i ekonomiju u nadolazećim godinama.

Stoga Vlada mjerama ekonomske i drugih politika treba poticati tehnološko obrazovanje, ulaganja u istraživanje i razvoj te stimulirati izvozno konkurentne i tehnološki inovativne sektore. Tako ćemo trenutnu strukturu gospodarstva transformirati u dugoročno konkurentnu i uspješnu”, zaključuje Edin Leho.

Komentirajte prvi

New Report

Close