Novi program na tržištu: Ocjenjuje kakav ste vozač, bilježi brzinu, naglo kočenje, korištenje mobitela…

Autor: Lucija Špiljak , 23. ožujak 2021. u 13:05
Foto: SHUTTERSTOCK

Spoj visoke tehnologije i tržišta osiguranja čiji je cilj promocija sigurnosti u prometu

“Vozači nakon vožnje preko aplikacije dobiju rezultate putem kojih mogu vidjeti kako su vozili, jesu li prekoračili brzinu, naglo kočili ili previše koristili mobitel, dok ih aplikacija ocjenjuje i upozorava. Željeli smo tako ukazati vozačima na nedostatke u načinu vožnje i time unaprijediti sigurnost u prometu”, objasnio je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja koje je na današnjoj virtualnoj konferenciji za medije predstavilo svoj novi projekt LaqoPrevent, spoj visoke tehnologije i tržišta osiguranja čiji je cilj promocija sigurnosti u prometu. Putem telematics sustava unutar Laqo aplikacije korisnici mogu skupljati značke i sudjelovati u različitim izazovima za što će biti nagrađeni, dok će se loše vozače poticati na svijest i korekciju lošeg ponašanja u prometu.

Crna hrvatska statistika

Crna statistika ne ide u prilog Hrvatskoj, što je potvrdio i Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u, koji je naveo kako je Hrvatska 2019. imala 7,3 smrtno stradale osobe na 100.000 stanovnika, dok je europski prosjek bio oko 5. Ove godine imamo 5,8 smrtno stradalih osoba, čime smo se napokon približili europskom prosjeku. “Imamo niz prometnih nesreća koje su uzrokovane korištenjem mobitela, stoga – mobitel i vožnja nikako ne idu zajedno”, rekao je Mataija koji smatra da će aplikacija doprinijeti boljem ponašanju ljudi u prometu.

Svoj osvrt dao je i rally vozač Juraj Šebalj, koji smatra da su Hrvati s vremenom postali bolji vozači, a najveći problem također vidi u mobitelu. “Vozači nisu dovoljno koncentrirani, a takav je slučaj i na autocestama, na brzim cestama i u gradu. Promet je džungla, a moja krilatica glasi: kada prolaziš kroz zeleno svjetlo, gledaj i lijevo i desno”, rekao je Šebalj koji u svom trkačem automobilu ima različite senzore koji mu nakon utrke daju feedback, a smatra da bi takvo nešto trebalo postojati u svim automobilima jer bi vozači bili više svjesni što rade u toj “džungli”.

Zaštićeni podaci korisnika

S time se slaže i Ana Zovko, direktorica Sektora za digitalno osiguranje u Croatia osiguranja, koja je otkrila kako je ideja o Laqo preventu nastala u počecima samog Laqo brenda. “Željeli smo osigurati dobro ponašanje u prometu i sigurnost. Ako pogledamo crne statistike na hrvatskim cestama prema kojima smo pri dnu ljestvice europskih zemalja po pitanju sigurnosti u prometu, a pridodamo i činjenicu da su mladi vozači često uzročnici tih nezgoda, ovaj naš program bio je logičan iskorak. Laqo je kao prvo 100% digitalno osiguranje u Hrvatskoj sjajna platforma za ovu inicijativu”, rekla je Zovko.

Danas se, dodala je direktorica, na Laqo platformi mogu ugovoriti dvije vrste osiguranja – obvezno auto osiguranje i kasko – a za njih je bilo logično da inicijativu spoje s tim proizvodima. Usto, podaci korisnika su u potpunosti zaštićeni i anonimizirani, te poznati samo krajnjem korisniku. Posebno pritom pohvaljuje cijeli tim koji je od početka stvaranja Laqo brenda marljivo radio na aplikaciji. Iza tehnološkog rješenja stoji tvrtka Amodo čiji je izvršni direktor Marijan Mumdžiev istaknuo zadovoljstvo rada na aplikaciji.

Zadovoljni prvi korisnici

Aplikaciju je već isprobao košarkaš Dino Rađa koji je jedno priznao kako je dobio negativne bodove jer je kao suvozač koristio mobitel, no pohvaljuje aplikaciju jer je vidi kao dobar parameter i za učenje, a ne samo kontrolu. Youtuber Marko Vuletić novi je vozač koji, kako sam kaže, voli “nagaziti” zbog čega često dolazi do naglih kočenja, no kaže da ga upravo aplikacija podsjeti da pripazi pa je zahvaljujući njoj puno oprezniji u prometu.

Kao digitalni tržišni lider, u Croatia osiguranju, koje posluje unutar Adris Grupe, smatraju kako je njihova odgovornost ukazati na sigurnost u prometu, tim više što su Laqo, prvo 100% digitalno osiguranje u Hrvatskoj, odlučili podići na razinu više nakon pozitivnih feedbacka korisnika koji su zadovoljni lakoćom korištenja aplikacije Laqo koja im pomaže lakim i brzim procesom osiguranja i kupnje vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close