Novi krug potpora za ekovozila prije ljeta, evo koliko možete uštedjeti

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2020. u 15:19
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Procedura bi trebala biti slična dosadašnjoj.

Planirani novi krug natječaja za sufinanciranje ekoloških vozila Fonda za zaštitu okoliša trebao je biti objavljen u travnju, ali je zbog epidemije koronavirusa i potresa u Zagrebu prolongiran. No, iz Fonda smo dobili informaciju da bi javni poziv ipak mogao biti objavljen prije ljeta, piše Večernji list.

– S novim terminom izaći ćemo nakon što Sabor RH u sklopu rebalansa državnog proračuna usvoji i izmjene i dopune našeg financijskog plana, a nakon toga će Upravni odbor Fonda donijeti novi plan objave javnih poziva i natječaja. Prijedlog je da pozive za energetski učinkovita vozila objavimo prije ljeta jer su ti javni pozivi, i za fizičke i za pravne osobe, već uvelike pripremljeni – kažu u Fondu za zaštitu okoliša.

– Procedura bi trebala biti slična dosadašnjoj, a sve ćemo najaviti nekoliko tjedna prije službene objave poziva – potvrdili su Večernjaku u Fondu.

A što se sve može kupiti uz državne potpore. Primjerice, nova Škoda Citigo e iV košta 137.614 kuna, pa se za nju ne može dobiti punih 80.000 kuna poticaja za električni automobil, već 40% cijene. To bi značilo da kada platite punu cijenu automobila od 137.614 kuna, od Fonda možete dobiti poticaj od 40% cijene ili 55.045 kuna pa ispada da bi automobil praktički kupili za 82.569 kuna.Primjer kupnje plug-in hibrida možemo vidjeti kod Toyote Prius PHEV koji ima cijenu od 294.900 kuna. S poticajem od 40.000 kuna, automobil bi u praksi koštao 254.900 kuna.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close