Nova platforma predstavlja odličnu priliku za startupove i poslovne anđele

Autor: Lucija Špiljak , 02. veljača 2021. u 16:15
Frane Šesnić, direktor Zicera/EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Prvi poziv za startupove i poslovne anđele upravo je otvoren i trajat će do 28. veljače.

U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) pokrenuta je međunarodna CE-Connector platforma koja olakšava i ubrzava ulaganja u razvoj inovacija. Kako je naveo direktor ZICER-a Frane Šesnić, platformu su kreirali s partnerima iz Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Češke i Hrvatske – gdje se projekt i provodi do ožujka 2022. godine – kako bi olakšali ulaganja poslovnim anđelima i osigurali podršku startupovima u ranoj fazi razvoja.

Cilj platforme je promjena ekosustava povećanjem broja poslovnih anđela i njihovih investicijskih kompetencija, izgradnjom održivih veza među njima, povezivanjem s javnih pružateljima financijskih usluga i industrijom u svakoj od zemalja partnera na projektu. Jednako tako projekt radi na osnaženju međugranične suradnje poduzetničkih ekosustava.

„Spajamo poslovne anđele koji žele ulagati u startup poduzeća zajedno s grupom lokalnih i međunarodnih investitora te ih povezujemo s inovativnim startupovima. Ovo je izvrsna prilika koja startupovima osigurava pametan novac za početni rast. Zato pozivam sve startupove zrele za financiranje – dakle, one koji imaju gotov MVP (Minimum Viable Product) da iskoriste ovu priliku i prijave se. Nakon prijave, odabrani startupovi dobit će priliku predstaviti se potencijalnim investitorima“, rekao je Šesnić.

Projekt CE-Connector traje još godinu dana

ZICER ovaj projekt provodi u suradnji s Invento Capital Partners i HAMAG-BICRO. Prvi poziv za prijavu za startupove i poslovne anđele otvoren je do 28. veljače. Projekt CE-Connector traje još godinu dana tako da će u tome periodu poziv biti otvoren još dva puta.

Navode i zanimljiv podatak – prema CB Insights istraživanju, istraživanju čak 29% startupova ističe kako je baš financijski jaz jedan od najčešćih faktora nemogućnosti prelaska tzv. doline smrti. Financijski jaz između tzv. 3F sredstava (Friends, Family, Founders) i VC (Venture Capital) obično se kreće od 75.000 do 1.000.000 eura za pojedinačno ulaganje u startup. Kao primjer dobre prakse premošćivanja ovog problema pokazao se model korišten u Velikoj Britaniji, koji je pokazao da je jedan od najboljih odgovora na navedeni izazov uspostava javno-privatnog sustava suinvestiranja, gdje pružatelji javnih financijskih potpora ulažu zajedno s grupama poslovnih anđela za startupe. Takvi se programi nazivaju Angel Co-Investment funds (ACIF) te se direktno primjenjuje u ovome projektu.

Komentirajte prvi

New Report

Close