Nova aplikacija provjerava jeste li došli u kontakt sa smrtonosnim virusom

Autor: Goran Jungvirth , 12. veljača 2020. u 11:52
29.01.2020., Zagreb - Ilustracija za Corona virus. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Državna medijska agencija Xinhua izvijestila je kako je napravljena aplikacija koja će pomoći u praćenju zaraze koronavirusom.

Kina je izbacila mobilnu aplikaciju „detektor bliskih kontakata”, koja omogućuje ljudima da provjere jesu li bili izloženi riziku novog koronavirusa, potvrdila je i kineska Nacionalna zdravstvena komisija.

Korisnici mogu skenirati QR kod putem mobilnih aplikacija kao što su Alipay, WeChat ili QQ kako bi napravili provjeru.

Nakon registracije telefonskim brojem korisnici moraju upisati svoje ime i identifikacijski broj kako bi znali jesu li bili u bliskom kontaktu s nekim zaraženim. 

Onima koji su bili u bliskom kontaktu savjetuje se da ostanu kod kuće i stupe u kontakt s lokalnim zdravstvenim službama.

Aplikaciju su razvili Glavni ured Državnog vijeća, Nacionalna zdravstvena Komisija i korporacije unutar grupacije China Electronics Technology Group (CETC).

Primjeri kontakta i gradacija izloženosti

CETC je navela da je aplikacija dobila potporu nekoliko vladinih agencija, uključujući nacionalnu zdravstvenu Komisiju, Ministarstvo prometa, Kineske željeznice (China Railways) i Upravu za civilno zrakoplovstvo Kine, kako bi se osigurali točni i pouzdani podaci.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije, bliski kontakt odnosi se na nekoga tko je došao u neposrednu blizinu zaraženih, bez učinkovite zaštite.

To uključuje osobe koje blisko surađuju, dijele istu učionicu ili žive u istoj kući; medicinsko osoblje, članove obitelji ili druge osobe koje su bile u bliskom kontaktu s pacijentima u zatvorenom okruženju i drugim pacijentima u istoj prostoriji i njihovim njegovateljima; kao i putnike i članove posade koji su bili u istom prijevoznom objektu s pacijentima (potvrđeni i mogući slučajevi) i zaraženim slučajevima (blagi slučajevi i asimptomatski slučajevi).

Na letu se, primjerice, smatra da su svi putnici u istom redu i tri reda ispred i iza te stjuardese u tom području – u bliskom kontaktu, dok bi se za ostale putnike smatralo da imaju opći kontakt.

U potpuno zatvorenom klimatiziranom vlaku smatra se da su svi putnici i članovi posade koji su u istom odjeljku u bliskom kontaktu.

Komentirajte prvi

New Report

Close