Njihova će popularnost rasti: Trošak punjenja automobila je 0 kuna

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2018. u 09:11
Foto: Thinkstock

Cijena korištenja električnih automobila ono je što ih stavlja u prednost pred vozilima s klasičnim motorima.

Zadnjih se tjedana ponovno aktualizirala cijena sirove nafte na svjetskim tržištima, a to se automatski odražava i na cijenu njezinih prerađevina koje svakodnevno koristimo u svojim vozilima. Cijena benzina iznad deset kuna ponovno je naša stvarnost, a pitanje je dana kad bi se to moglo dogoditi i s dizelskim gorivom. Usporedno s time, zadnjih se tjedana uvelike priča i o hibridnim, odnosno električnim automobilima, što su potaknuli iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, raspisavši novi natječaj za sufinanciranje kupnje ekološki prihvatljivijih automobila, u ovom slučaju električnih te plug-in hibridnih.

Kako piše Večernji list, Mnogo se polemike vodi oko toga jesu li električni automobili budućnost ili je to samo prolazni trend. Uvjereni smo da oni nisu (samo) budućnost već su postali i sadašnjost. Tu su, prisutni su, a svakako će njihova popularnost rasti. Od prvotnih modela koji su jedva prelazili udaljenosti od stotinjak kilometara, danas su sve više realnost modeli koji mogu prevaliti i 400 kilometara s jednim punjenjem, a da je riječ o cjenovno prihvatljivijem segmentu vozila, a ne samom vrhu ponude poput Teslinih modela.

Cijena korištenja električnih automobila ono je što ih stavlja u prednost pred vozilima s klasičnim motorima. Govorimo li o stanju u Hrvatskoj, svi oni koji već posjeduju električni automobil, ili ga pak uskoro namjeravaju nabaviti, osjetit će sve blagodati jeftinog korištenja. Naime, u Hrvatskoj još uvijek nema operatera koji naplaćuje električnu energiju isporučenu u vozilo preko neke od punionica. Dakle, ionako nizak trošak goriva, odnosno električne energije, sada je još uvijek jednak nuli, govorimo li o punjenju na javno dostupnim punionicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close