Njemački udarac poslovanju ‘CIA-inih informatičara’

Autor: Tomislav Pili , 12. ožujak 2023. u 22:01
Foto: Reuters

Ustavni sud ukazao na probleme korištenja Palantirove tehnologije.

Kontroverzna američka kompanija Palantir, najpoznatija po suradnji s CIA-om, želi proširiti poslovanje u Europi, ali se trenutno u Njemačkoj susreće s ozbiljnim problemima. Kako piše Financial Times, vlasti u dvije savezne pokrajine razmatraju na koji način tamošnja policija treba koristiti Palantirov softver. Problem je u zaštiti osobnih podataka.

Važnost Europe

Vlasti dviju pokrajina, Bavarske i Sjeverne Rajne-Vestfalije, tvrde britanskom mediju kako razmatraju modalitete korištenja Palantirovog softvera nakon pravnog mišljenja da su zakoni koji dopuštaju policiji obradu podataka preširoko postavljeni i zadiru u privatnost građana. Povod je prošlomjesečna presuda Saveznog ustavnog suda u kojoj stoji da u pokrajinama Hesse i Hamburg policijske snage trebaju prestati koristiti Palantirov softver. Razvoj situacije u Njemačkoj već je popriličan udarac za tu kompaniju koja se bavi analizom podataka, burzovne vrijednosti 17 milijardi dolara. Podsjetimo, kompaniju je osnovao poznati tech investitor i simpatizer republikanaca Peter Thiel, a operativno je vodi Alex Karp koji je doktorirao na frankfurtskom sveučilištu Goethe. S obzirom na predmet poslovanja, ugovori s državom Palantiru su osobito važni. Prihodi od vladinih agencija čine polovicu ukupnih prihoda kompanije, od čega tri četvrtine dolazi od suradnje s američkom vladom. Međutim, rast prihoda od javnog sektora usporio je sa 47 posto u 2021. na 19,5 posto u 2022. godini. Prihod od poslovanja s državnim agencijama izvan SAD-a rastao je tek 12 posto između 2021. i 2022., za razliku od 61 posto u prethodnoj godini.

Razvoj poslovanja s vladinim agencijama u Europi stoga je Palantiru prilično važno. Kompanija je favorit za dobivanje posla s britanskim zdravstvenim sustavom NHS vrijedan 400 milijuna funti. Ostali Palantirovi klijenti u Europi uključuju dansku policiju i Europol. Njemačka policija ističe kako namjerava nastaviti koristiti Palantirov softver. Međutim, izraženija svijest u Europi o zaštiti osobnih podataka širenje Palantirova poslovanja ponešto otežava. Tako je Alex Karp prošloga mjeseca prilikom sastanka sa financijskim analitičarima kazao kako su “Europljani znatno manje prijateljski raspoloženi prema inovacijama”.

Osjetljiva javnost

Njemačka javnost posebno je osjetljiva na izloženost nadzoru države, poučena iskustvima s istočnonjemačkim Stasijem i Hitlerovom tajnom policijom Gestapo. Poput ostalih Palantirovih klijenata iz sektora sigurnosti, i policija u Hesseu – pokrajini u središnjoj Njemačkoj sa 6 milijuna stanovnika – koristi softver te kompanije naziva Gotham. Softver služi za analizu podataka iz više policijskih izvora. Takozvani HessenDATA sustav uveden je 2017. godine, a prema riječima pokrajinskog ministra unutarnjih poslova Petera Beutha, zaslužan je za razotkrivanje plana islamističkog terorističkog napada 2018. te razbijanje pedofilske skupine 2020. godine.

Kako je pojasnio Beuth, policijski posao budućnosti morat će uključivati sposobnost brze obrade velikih količina podataka. Međutim, Savezni je ustavni sud mišljenja kako Gotham omogućuje policiji “da samo jednim klikom stvori sveobuhvatne profile osoba, skupina i organizacija”. Na taj način pod nadzor policije mogu doći i osobe koje ustvari nemaju nikakve veze s nezakonitim aktivnostima, a sa kriminalcima ih povezuju tek, primjerice, obiteljske veze.

Policija Hessea koristila je Gotham 14.000 puta tijekom 2020., a sada će ga moći koristiti samo u slučaju sumnje u ozbiljne zločine, dok pokrajinska vlada ne promijeni zakonsku regulativu. U Hamburgu još nisu počeli koristiti Palantirov softver, ali svejedno moraju izmijeniti regulativu uvedenu 2019. koja omogućuje takva softverska rješenja. U svakom slučaju, ova dva slučaja ugrožavaju širenje Palantira u ostatak Njermačke. Bavarska je, naime, lani s kompanijom sklopila 25 milijuna eura vrijedan okvirni sporazum. Sjeverna Rajna-Vestfalija potpisala je 2020. ugovor vrijedan 20 milijuna eura. Glasnogovornik tamošnje vlade kaže kako su zatražili mišljenje pravnih stručnjaka da li zbog presude Ustavnog suda moraju izmijeniti regulativu.

Komentirajte prvi

New Report

Close