Nijemci najviše profitirali od američkog prisluškivanja

Autor: Tomislav Oharek , 13. ožujak 2014. u 22:01
Hit je 'IT-Security made in Germany'/REUTERS

Osim u Europi njemačka sigurnosna rješenja posebno su tražena i cijenjena u Aziji te Južnoj Americi.

Nakon skandala s američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA), američka IT industrija suočena je s velikim gubitkom povjerenja javnosti.

S obzirom na to da zamjenik Glavnog tajnika NATO-a na Cebitu, koji se održava u Hannoveru, govori o temi "Povjerenje i sigurnost", na gotovo svim štandovima istaknute su riječi "Sigurnost" ili "Security", a na sajmu se ukazao i samoprozvani "kum internetske sigurnosti", Eugene Kaspersky, posve je jasno koliko su ozbiljne posljedice američkog prisluškivanja.Kako javlja Deutsche Welle, europske, posebno njemačke, IT tvrtke su to prepoznale kao priliku za biznis.

"Želimo uspostaviti zaštitu podataka na njemački način. To znači da sa spremljenim podacima nije moguće činiti sve ono što bi netko poželio i sve ono što bi možda činili strani pružatelji usluga", govori TReinhard Clemens, predsjednik Uprave T-Systemsa, podružnice Deutsche Telekoma za IT usluge. Zatim, dodaje, treba zaštititi sebe i druge od vanjskih upada i neovlaštenog pristupa. "DT je razvio posve drukčija rješenja od onih koja bi mogle ponuditi manje tvrtke", tvdi Clemens i dodaje kako bitnu ulogu igra i međunarodna razmjena s drugim organizacijama.U toj mreži moglo bi se saznati odakle dolaze određene prijetnje i kako se od njih moguće zaštititi. Upiti se šalju u tri podatkovna centra kojima u Njemačkoj upravlja tvrtka T-Systems.

Tvrtka će uskoro preuzeti i četvrti, najveći u Europi, smješten u pokrajini Saska-Anhalt. Na takvim velikim poslužiteljima trebali bi biti sigurni podaci tvrtki, ali i privatnih korisnika. No, da bi korisnici ipak bili potpuno sigurni da njihovi podaci neće pasti u krive ruke tu su tvrtke poput Egosecurea iz Ettlingena, koja posluje sedam godina i ima 50 zaposlenih. Njezin direktor Sergej Schlotthauer vidi nedvojbenu prednost za tvrtke iz Njemačke: "Budući da smo njemačka tvrtka, naši klijenti mogu biti sigurni da ne radimo za NSA ili slične organizacije. A to je danas posebno važno." Povjerenje u američke tvrtke poprilično je poljuljano. No, s druge strane, interes za njemački softver dramatično raste, i to ne samo u Njemačkoj, kaže Schlotthauer.

"Trenutno puno radimo u Aziji i Južnoj Americi – a tamo ne žele ni čuti za Amerikance jer znaju da američko kodiranje podataka zapravo nije kodiranje. I pritom hvale njemački softver."No, iako se na brojnim štandovima Cebit-a reklamira "IT-Security made in Germany", još uvijek postoji određeni interes i za američke izlagače. Kao i prije, mnoge tvrtke nerado ulažu u IT sigurnost, zaključuje Rainer Baumgart, direktor Secuneta, jednog od vodećih njemačkih pružatelja sigurnosnih rješenja. On smatra kako je za srednja i manja poduzeća nužna međusobna suradnja, a ne konkurentsko pozicioniranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close