Naše tržište rada do 2025. može imati 127.000 stručnjaka u IT-ju

Autor: Lucija Špiljak , 30. ožujak 2021. u 10:49
Tomislav Dominković, član Uprave Algebre/MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Član Uprave Algebre Tomislav Dominković rekao je da će mnogi poslovi nestati zbog digitalne transformacije i automatizacije.

Microsoft Hrvatska i Visoko učilište Algebra predstavili su Hrvatsku inicijativu stjecanja digitalnih vještina, koja je nastavak Microsoftove globalne kampanje pokrenute u srpnju 2020.

Prijave za edukaciju dostupne su putem službene Algebrine web stranice gdje zainteresirani mogu izabrati željeni program (softver developer, IT administrator, grafički dizajner, stručnjak za analizu podataka ili praktičar za AI), nakon čega dobivaju pristup edukaciji na engleskom uz online termine s mentorom.

Mogu polagati Microsoft certifikate i pristupiti LinkedIn alatima za traženje posla, uz besplatne edukacije LinkedIn Learninga, Microsoft Learna i GitHub Learning Laba. Microsoft certifikati su međunarodno priznati svugdje u svijetu, a istraživanja su pokazala da osobe s Microsoft certifikatom lakše pronalaze posao, imaju bolju plaću i lakše prelaze na višu poziciju unutar tvrtke ili organizacije.

Digitalna pismenost

Dosad je opciju besplatnog učenja iskoristilo gotovo 20.000 Hrvata, što Hrvatsku smješta na 6. mjesto u regiji Srednje i Istočne Europe, te na 77. mjesto globalno. U Hrvatskoj su, uz Algebru, inicijativu podržali Microsoftovi korisnici Auto Zubak i Orbico, korisnici i partneri Hrvatski Telekom i Infobip, partneri Span, ALSO Hrvatska, Be-Terna, Comminus, Infodom, Nephos, lokalni i globalni partneri Adecco i Smart Group recruitment d.o.o, sudionik Learning programa Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i AmCham. 

“Digitalna pismenost je imperativ u doba brzih promjena. Pandemija je promijenila tržište rada, a upravo su digitalne vještine važne za brzi gospodarski oporavak. Naš je cilj da njima ovlada što više ljudi. Sretni smo što u suradnji s Algebrom pokrećemo Hrvatsku inicijativu stjecanja digitalnih vještina kojom proširujemo našu globalnu inicijativu. Vjerujemo da ćemo putem ove inicijative potaknuti i inspirirati hrvatske građane da steknu vještine koje su tražene na tržištu rada i bit će tražene i u budućnosti”, istaknula je direktorica Microsoft Hrvatska Tatjana Skoko.

Član Uprave Algebre Tomislav Dominković rekao je da će mnogi poslovi nestati zbog digitalne transformacije i automatizacije, no istovremeno će i nastati mnogo novih, što zahtijeva napredne digitalne vještine. Osvrnuo se na Future Jobs istraživanje, prema kojem je kapacitet hrvatskog tržišta čak 127.000 novih radnih mjesta za ICT stručnjake do 2025. “U Hrvatskoj ih je prema zadnjem istraživanju oko 53.000, što znači da će se u idućih pet godina otvoriti tri puta više radnih mjesta. Ovim projektom još jednom pokazujemo svoju posvećenost našem cilju: popularizirati stjecanje znanja i vještina u digitalnom području, učiniti hrvatski obrazovni prostor svjetski konkurentnim, a naše studente poželjnima na tržištima rada širom svijeta”, rekao je Dominković.

Komentirajte prvi

New Report

Close