NASA uspješno testirala ‘međuplanetarni’ internet

Autor: Želimir Žanko , 09. studeni 2012. u 16:17
Epa

NASA (National Aeronautics and Space Administration) i ESA (European Space Agency) uspješno su testirali “međuplanetarni” internet.

NASA (National Aeronautics and Space Administration) i ESA (European Space Agency) uspješno su testirali "međuplanetarni" internet koji omogućava da se iz orbite kontrolira tehnološka oprema na površini planeta kao što su Zemlja ili Mars.

Svemirski internet iskušan je, kako javlja ruska agencija RIA, sa Međunarodne svemirske postaje odakle je laptopom koji je posebno za tu prigodu napravila NASA upravljano malim robotom u ESA-inom centru u Darmstadtu u Njemačkoj. Tehnologija "međuplanetarnog" interneta temelji se na DTN (Disruption Tolerant Networking) protokolu koji osigurava komunikaciju sličnu postojećem internetu koji koristi TCP/IP protokol. Bitna razlika je tome što je DTN unaprijed osmišljen da se bolje nosi s prekidima komunikacije, greškama i kašnjenjima protoka podataka za koje se očekuje da će biti učestali u prvom razdoblju međuplanetarne internetske komunikacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close