Naš je zadatak prilagoditi
 gadgete željama pacijenata

Autor: Poslovni dnevnik , 07. studeni 2019. u 21:59
Govornici na panelu EIT Healtha u Ziceru Branko Kolarić, Ratko Magjarević, Tanja Ćorić i i Mario RavićMATIJA HABLJAK/PIXSELL

Tanja Ćorić iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar kazala je da je 20% osoba u Hrvatskoj starije od 65 godina, što je rizik za razvoj kroničnih bolesti.

Najuspješniji projekti su oni na kojima rade interdisciplinarni timovi, a EIT Health Innovation Day je projekt kojim se žele identificirati stvarne potrebe sa stvarnim potencijalnim korisnicima, a kasnije stimulirati i nastavak inovacija, objasnila je voditeljica Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Vlatka Petrović, na susretu EIT-a (Europskog instituta za tehnologiju) u zagrebačkom Ziceru, posvećenom inovativnim tehnološkim rješenjima u zdravstvu. Kako inovacije izgledaju u praksi ispričali su Marino Šabijan s proizvodom Luana i Tihana Petričević s proizvodom Silver Monitor. baza aplikacije Luana je, kaže Šabijan, virtualni asistent koji uz pomoć zdravstvenog upitnika prikuplja podatke o životnom stilu i povijesti bolesti od svakog pacijenta.

Tako se dobiva kompletni uvid u navike i rizične čimbenike populacije pacijenata. Podaci se, jednostavno, prikupljaju iz razgovora s pacijentom, medicinskog kartona koji je kreirao doktor, medicinskih uređaja i pametnih satova. “Jedan od ključnih parametara koje identificiramo kroz pametni sat je srčana frekvencija iz koje se da iščitati maksimalni iznos kisika koje tijelo potroši, a s druge strane i varijabilnost srčane frekvencije. To su glavni pokazatelji kardiorespiratorne spreme pacijenata i precizno odražavaju stopu smrtnosti”, dodao je. Tihana Petričević predstavila je svoj poslovni put navodeći kako ih je upravo sudjelovanje na natjecanjima motiviralo da unapređuju proizvod i shvaćaju što je potrebno tržištu.

“Putem narukvice, korištenjem tehnologije PPG senzora i akcelerometra prikupljaju se podaci poput krvnog tlaka, otkucaja srca, tjelesne aktivnosti ili lokacije. Narukvica ima sustav alarmiranja, koji je dijelom automatiziran, a može ga aktivirati i korisnik. Softver prikuplja i procesuira podatke s narukvice, a oni su integrirani i dostupni putem naše web aplikacije”, objasnila je Petričević.

Tanja Ćorić iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar kazala je da je 20% osoba u Hrvatskoj starije od 65 godina, što je rizik za razvoj kroničnih bolesti. Inovacije u zdravstvu mogu pomoći pri stavljanju bolesti pod kontrolu.

“U cijelom krugu faktora sociolozi i psiholozi definiraju kontekst, a mi tehnolozi moramo prilagoditi gadgete populaciji kojom se bavimo i njihovim željama”, rekao je rukovoditelj područja mobilnog zdravstva u Ericssonu Nikola Tesla Mario Ravić.

Komentirajte prvi

New Report

Close