Najveće promjene do 2020. godine očekuju banke

Autor: Bernard Ivezić , 15. ožujak 2016. u 09:00
FOTO: Thinkstock

Strah banaka ne dolazi samo od startupa već i od poteza tvrtki kao što su HP, Konzum, Tisak, HT i Vipnet.

Čak 95 posto banaka boji se da će im fintech startupi, poput hrvatskih zvijezda Oradiana, MicroBlinka, myPOS-a, AgentCASH-a, Abita, Trilixa, Infobipa, BitKonana i Ostendo Consultinga, oduzeti dio posla do 2020. godine tvrdi PwC u svom istraživanju "Kako FinTech mijenja financijsku industriju".

Štoviše banke se boje, tvrdi PwC, da će u taj posao ući i veliki telekomi poput Hrvatskog telekoma i Vipneta, slično kao što je u Srbiji u taj posao ušao Telenor, zatim da će u taj posao ući infrastrukturni igrači, e-trgovci i IT kompanije. Novi konkurenti  napadaju banke u području plaćanja, transfera novca, osiguranja, upravljanja imovinom te uslugama za bogate klijente. "Poduzeća koja već djeluju na tržištu financijskih usluga smatraju da postoji rizik da 23 posto njihovih poslovnih aktivnosti preuzmu FinTech poduzeća, dok sama FinTech poduzeća predviđaju da bi mogla preuzeti 33 posto poslovnih aktivnosti od već postojećih igrača", tvrdi PwC.

 

33 posto

tržišnog udjela ciljaju zauzeti novi igrači dok bankari očekuju manji postotak

Dodaje da najveći broj inovacija i time najveća konkurencija postojećim igračima dolazi od FinTech kompanija koje djeluju u području bankarstva i plaćaja. Bankama u Hrvatskoj u segmentu prijenosa sredstava i plaćanja već sada su na tržištu konkurenti ne samo FinTech startupi već i velike kompanije poput Hrvatske pošte i Agrokorovog Tiska i Konzuma. Oni omogućuju i plaćanje računa i transfer novca. Bankari, tvrdi PwC, predviđaju da će novi igrači tu u idućih pet godina ugrabiti 24 posto tržišta, a njihovi izazivači optimističniji su i ciljaju na 28 posto tržišnog udjela. Nadalje, u području upravljanja imovinom i u osiguranju, što je posao u koji se jače žele uključiti zajednički veliki IT igrači poput Infobipa, Abita i Trilixa s jedne te HT-a i Vipneta s druge strane bankari očekuju da će im oni oduzeti 22 posto tržišta u upravljanju imovinom i 21 posto tržišta u osiguranju.

 

46 država

obuhvaćeno istraživanjem u kojem su sudjelovala 544 menadžera

Iako navodimo konkretne primjere za Hrvatsku, koji su već u upotrebi, PwC istraživanje je napravio na globalnoj razini gdje se među konkurente mogu dodati tvrtke poput Applea, Googlea, PayPala i Amazona. PwC navodi da je razgovarao sa 544 izvršna direktora, voditelja inovacija, direktora ulaganja i viših menadžera iz 46 zemalja. Svi oni su iz financijske industrije i izravno su uključeni u njenu digitalnu i tehnološku transformaciju.

 

67 posto

bankara strahuje da će im konkurencija smanjiti profitne marže

Dvije trećine financijskih poduzeća (67 posto) se boji da će im inovativne tvrtke i usluge ugroziti profitne marže, a 59 posto njih boji se da će im ulazak konkurencije smanjiti tržišni udio. Takav rezultat objašnjava zašto hrvatski regulator HNB i Ministarstvo financija nevoljko potiču konkurenciju na bankarskom tržištu te kako je moguće da u Hrvatskoj, primjerice, i prije nego je to nužno uvedemo ograničenja poduzetnicima poput bail-ina, a da u isto vrijeme čekamo kada će EK obvezati sve članice Unije da crowdfunding proglase legalnim. Velika Britanija, koja predvodi u inovacijama u FinTech industriji, crowdfunding je već učinila legalnim. Istraživanje pokazuje i da bankama ne treba takva zaštita, jer je već 32 posto  njih rješenje pronašlo u stvaranju partnerstava s FinTech tvrtkama.

Blockchain tehnologija

Bitcoin tek kao svjetionik nadolazećih promjena
PwC posebno ističe područje blockchain tehnologije, odnosno distributivne digitalne knjige udjela, kao sljedeći evolucijski skok u tehnologiji optimizacije poslovnih procesa. Primjer toga je nedavna suradnja zagrebačkog startupa Oradiana i američkog Stellara na testiranju sustava koji mogao prerasti u open-source pandan SWIFT-a. "Blockchain bi mogao dovesti do radikalno drugačije konkurentne budućnosti u sektoru financijskih usluga u kojoj se postojeći način ostvarenja ukupne dobiti onemogućuje i preusmjeruje prema vlasnicima novih i vrlo učinkovitih blockchain platformi", ističe PwC.

Komentirajte prvi

New Report

Close