“Na novoj platformi digitalni ured za male tvrtke, unaprijedit će im posao”

Autor: Bernard Ivezić , 26. rujan 2018. u 22:01
Saša Kramar, član Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike Hrvatskog telekoma/ Filip Kos/PIXSELL

Za poduzetnike cloud je danas neizostavan. Zato kroz novu Magenta 1 Business njih želimo potaknuti da bezbrižno isprobaju nove cloud usluge.

Hrvatski telekom prvi je put objavio koliko tvrtki koristi njegovu glavnu premium konvergentnu fiksno-mobilna uslugu. Dvije i pol godine od lansiranja Magenta 1 Business ponude operater se može pohvaliti s više od 20.000 poslovnih korisnika. I upravo ta usluga ili platforma, kako je u HT nazivaju, sada će dobiti verziju 2.0. Nova Magenta 1 Business veliki naglasak stavit će na cloud.

U HT-u su uvjereni da će tako pomoći drugim tvrtkama da im se ne dogodi isto što se taksistima dogodilo dolaskom Ubera. Poslovni dnevnik razgovarao je sa Sašom Kramarom, članom Uprave i glavnim operativnim direktorom za poslovne korisnike HT-a, koji ističe da su postigli da platforma bude jedinstvena i da potiče njen daljnji rast. "Omogućuje biznisima da sve usluge potrebne za poslovanje dobiju na jednom mjestu, uključujući podršku i pomoć pri instalaciji. Broj korisnika i dalje raste, i to kontinuirano tako da smo sada spremni otići i korak dalje s novom verzijom ove uspješne platforme", kaže Kramar.

Kako?
S novom Magenta 1 Business platformom želimo biti partner malih i srednjih poduzetnika u digitalizaciji. Male i srednje tvrtke pokretači su hrvatskog gospodarstva. Oni su ti koji guraju ovo društvo naprijed. Oni su ti koji zapošljavaju i stvaraju dodatnu vrijednost u svojoj okolini te ih zato kroz novu ponudu želimo kvalitetno podržati i unaprijediti njihovo poslovanje.

S novom ponudom veliki naglasak dajete na IT, odnosno cloud usluge. Što je s telekom dijelom, odnosno postaje li cloud dio dominantan?
Prema DESI indeksu Hrvatska je deveta u EU po korištenju cloud usluga. Tako da bih rekao da potreba za ICT i cloud uslugama itekako postoji. Hrvatski telekom sudjelovao je u razvoju cloud tržišta u Hrvatskoj i volimo vjerovati da je dio tako dobrog plasmana Hrvatske dijelom rezultat našeg rada. I izvješća HT-a jasno pokazuju da u našoj korisničkoj bazi cloud bilježi značajan rast. Za poduzetnike cloud je danas, posebno ako govorimo o malim i srednjim poduzetnicima, neizostavan. Oni ne mogu uspjeti ako koriste samo mobitel i fiksni telefon. Primjerice, poduzetnici moraju izdavati fiskalizirane račune, a fiskalizacija je u cloudu. Treba im sigurna pohrana podataka, e-mail, koji je također u cloudu itd. Sve je to njihova svakodnevica. Zato HT širenje svog poslovanja vidi kroz ovaj segment ponude.

Što ćete u tom smislu ponuditi poslovnim korisnicima?
HT će kroz novu ponudu cjelovitog paketa za digitalnu komunikaciju, uz telekom dio, na jednom mjestu ponuditi sve potrebne ICT usluge i opremu za opremanje digitalnog ureda. I po tome smo jedinstveni na tržištu. To je srž naše nove Magenta 1 Business platforme. Usto, želimo male i srednje korisnike potaknuti da bezbrižno isprobaju nove cloud usluge. Zato ćemo svim korisnicima 10 posto vrijednosti računa dati kao bonus da s njim izaberu i podmire neku cloud uslugu. To može biti pohrana podataka, backup, Office365, mini CRM ili neka druga ICT usluga. Vjerujemo da će to biti još jedna u nizu uspješnih inicijativa HT-a koja će dati veliki doprinos digitalizaciji gospodarstva jer je usmjerena direktno onima koji naše gospodarstvo pokreću.

Spomenuli ste već neke cloud usluge koje ćete nuditi. Koliko će ta cloud ponuda biti široka?
Cilj nam je ponuditi one cloud usluge koje stvarno trebaju malim i srednjim tvrtkama. Znači, njima trebaju uredski programi, a mi nudimo Office365 u cloudu, zatim rješenja za komunikaciju e-mail i fax, a mi nudimo Cloud Exchange i Cloud Fax pa usluge za sigurnu pohranu i sinkronizaciju podataka kroz naš Cloud Storage, zatim rješenja za fiskalizaciju kao što su Mini i Maxi fiskalne blagajne te profesionalna blagajnička rješenja kao i rješenja za upravljanje odnosima s klijentima poput Mini CRM-a. Nudit ćemo i antivirusnu zaštitu u cloudu. Također, ponudu ćemo razvijati u skladu s konkretnim potrebama koje ćemo prepoznati na tržištu.

A što je s telekom dijelom, jer u mnogim dijelovima Hrvatske internetske veze nisu toliko dobre ili brze da bi podržale cloud?
Međunarodno priznati dokaz kvalitete mreže, P3 certifikat, potvrdio je da Hrvatski telekom ima najbolju mobilnu podatkovnu i govornu uslugu među svim mrežama u Hrvatskoj i među najboljima u Europi, posebice u segmentu pristupa internetskim uslugama. Već sada nudimo svim Magenta 1 Business korisnicima mogućnost da si besplatno podignu brzinu interneta do 100 Mbp/s. No, to ovisi o tehničkim mogućnostima na lokaciji korisnika. Istovremeno, HT je započeo novi investicijski ciklus vrijedan milijardu kuna kroz koji ćemo do kraja iduće godine, koristeći i mobilnu mrežu, moći svim Magenta 1 Business korisnicima bilo gdje u Hrvatskoj garantirati minimalnu brzinu spajanja na internet od 20 Mbp/s. Znači, gdje god se nalazili, korisnici će imati na raspolaganju brzinu koja osigurava da sve naše cloud usluge mogu bezbrižno koristiti bilo gdje u Hrvatskoj.

Kad dođe do IT-a često su nužne prilagodbe ponude. Imate li takvu mogućnost?
Da. Osim gotovih rješenja koja se mogu kupiti s police, nudimo i rješenja po mjeri koja radimo u suradnji s Combisom. No, za njima potrebu imaju srednji i veliki korisnici. Nova Magenta 1 Business, koju smo pripremili za male i srednje poduzetnike, za sada pokriva sve njihove potrebe. Na to smo posebno pazili.

Hoćete li u novu Magenta 1 Business platformu uvrstiti i cloud rješenja domaćih softverskih tvrtki?
Sva naša rješenja razvijena su u suradnji s pouzdanim i etabliranim tvrtkama-partnerima koji su pretežito iz Hrvatske. S njima radimo na razvoju i unaprjeđenju usluga te na uvođenju noviteta u ponudu, primjerice rješenjima za pametne gradove. Uska suradnja s partnerima donosi nam i detaljnije uvide u potrebe tržišta na koje onda možemo i brže i bolje odgovoriti.

Jedno je nuditi cloud usluge privatnim korisnicima, a drugo poslovnima, koji su zahtjevniji. Kako se HT pripremio za taj iskorak?
Magneta 1 Business platforma pokrenula je interni razvoj i unaprjeđenje postojećih procesa, prvenstveno u tehničkom smislu, jer je riječ o prvoj konvergentnoj ponudi koja povezuje niz usluga pod zajedničkom platformom. Druga prilagodba bila je u korisničkoj podršci, jer Magenta 1 korisnik u pravilu koristi više različitih usluga i IT/Cloud rješenja, zbog čega mu trebamo pružiti jedinstvenu i kvalitetnu korisničku podršku. Nije moguće izdvojiti konkretnu vrijednost ulaganja u Magenta 1 Business platformu, jer mnoga ulaganja u tehnologiju i inovacije uvodimo na razini cijele kompanije. Primjer za to je milijardu kuna vrijedno ulaganje u modernizaciju mobilne mreže da možemo garantirati minimalne brzine interneta u cijeloj Hrvatskoj. Kapacitet mreže tako ćemo povećati za tri puta i postaviti temelj za buduću implementaciju 5G tehnologije i novih IoT usluga. To je primjer strateškog ulaganja, i nosi korist ne samo Magenta 1 Business korisnicima već cijeloj kompaniji, svim korisnicima, ali i društvu. 

NB-IoT još u povojima

Predstavili ste vlastitu NB-IoT mrežu pa hoće li se stoga u sklopu nove premium usluge za poslovne korisnike naći i IoT?
Narrow Band IoT mreža je infrastruktura namijenjena vrlo specifičnim tehničkim rješenjima koja su u Hrvatskoj tek u povojima tako da ćemo je zasad nuditi odvojeno. U svibnju smo prvi u regiji predstavili komercijalnu NB-IoT mrežu i od nje očekujemo da bude jezgra razvoja novih naprednih rješenja budućnosti. Već sad imamo nekoliko pilot projekata o kojima ćemo više moći govoriti uskoro.

Komentirajte prvi

New Report

Close