Na FER-u campus 5G mreža, prva u Hrvatskoj, tech iskorak

Autor: Lucija Špiljak , 16. prosinac 2020. u 22:00
Mreža poslovnoj i znanstvenoj zajednici te startupima daje nove kompetencije, a omogućio ju je HT

FER i HT rade na dva projekta koja će predstaviti 2021.

Hrvatski telekom i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) pustili su jučer u rad prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj, koja znanstvenoj i poslovnoj zajednici te studentima i startupima omogućava rad na razvojnim projektima temeljenim na 5G tehnologiji u području interneta stvari (IoT), industrije 4.0, automatizacije, robotizacije i primjene umjetne inteligencije.

“Ovim otvaramo mogućnost novog kompetencijskog i tehnološkog iskoraka za polaznike, istraživače na FER-u i za sve gospodarske subjekte u Hrvatskoj”, poručio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

Testna campus mreža na FER-u koristi frekvencijski pojas 3,5GHz te su resursi jezgrene i radijske mreže rezervirani za isključivo za ovu namjenu, logički i fizički odvojeni od javne 5G mreže.

“Projektima kao što je Campus Network FER svoje studente priprema za kompetitivno tržište rada i omogućava im proaktivnu ulogu u razvoju tehnologija budućnosti”, rekao je dekan FER-a Gordan Gledec.

FER i HT rade na dva projekta koja će predstaviti 2021. – prvi se odnosi na mogućnost upravljanja dronom s ciljem modernizacije nadzora, analize i upravljanja prometa na javnim prometnicama, a drugi je usmjeren na gaming i prednosti koje omogućava 5G.

Komentirajte prvi

New Report

Close