Na državnom cloudu odmah 40 korisnika, a cilj 2000

Autor: Bernard Ivezić , 25. studeni 2019. u 22:00
Projekt CDU-a 'težak' 362 milijuna kuna/Matija Habljak/PIXSELL

APIS IT pustio u rad najveći projekt modernizacije javne uprave od osamostaljenja.

Državna tvrtka APIS IT u ponedjeljak je u rad pustila najveći projekt modernizacije javne uprave, 362 milijuna kuna vrijedan Centar dijeljenih usluga (CDU).

Novi centar pružat će iz clouda različite softverske usluge svim tijelima javne uprave. Isprva za njih 40-ak. Saša Bilić, predsjednik uprave APIS IT-a izjavio je za Poslovni dnevnik da im je sa CDU-om cilj postati glavni infrastrukturni pružatelj cloud servisa državi.

"Na kraći rok, do 2023. APIS IT će u suradnji s Ministarstvom uprave na infrastrukturu državnog clouda u CDU-u uključiti 300 tijela javne uprave, a na duži rok govorimo o potencijalu od preko 2000 institucija koje mogu koristiti dijeljene usluge CDU-a", kaže Bilić.

Naglašava da kad se tome dodaju i brojni drugi servisi, poput usluga koje pružaju Ministarstvu financija, zatim ministarstvima uprave, vanjskih poslova, graditeljstva, kulture pa Državnom izbornom povjerenstvu, Gradu Zagrebu i drugima, postaje jasno zašto to tvrdi.  Navodi da je APIS IT sredinom 2017. definirao projekt CDU-a, krajem 2018. za njega dobio potvrdu da će ga s 85 posto financirati EU, u svibnju ove godine potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i zatim tijekom ljeta proveo prve natječaje. 

"Za ovo smo se pripremali protekle dvije godine tako što smo potpuno obnovili infrastrukturu i uspostavili primarnu i sekundarnu lokaciju koje zadovoljavaju najviše standarde sigurnosti", kaže Bilić. Dodaje da je u ponedjeljak APIS IT proslavio i 55. godina rada te da do kraja 2019. planira narasti na 460 radnika. "Raste i obujam poslovanja, ove godine za 30 posto", zaključuje Bilić.

Komentirajte prvi

New Report

Close