Zagreb je nedavno dobio centar u kojem klinci mogu isprobavati tehnologiju

Autor: Josipa Ban , 23. lipanj 2023. u 06:00
Đurđica Protić, predsjednica MUZZA interpretacijskog centra /D. Puklavec/PIXSELL

Broj stručnjaka u STEM području doprinosi napretku društva, pa je novi centar u Zagrebu itekako važan.

Zagreb je nedavno dobio MUZZA interpretacijski centar (MIC) čiji je cilj popularizacija STEM-a, odnosno znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, među djecom i mladima.

Stalnim i zanimljivim postavom Edukacijsko savjetodavni centar Sretna priča, koji je pokretač MIC-a, nadopunit će rupe koje nedostaju u redovnom obrazovnom sustavu, a koje su nužne da bi se ne samo populariziralo ovo važno područje, već i osigurao napredak društva.

Iskustva drugih zemalja pokazala su, naime, da postoji značajna korelacija između broja stručnjaka u STEM područjima, životnog standarda i bruto nacionalnog dohotka tih zemalja te stupnja razvoja društva općenito, objasnio je nedavno za Poslovni dnevnik Sven Lončarić, akademik s FER-a te voditelj Centra za umjetnu inteligenciju.

S obzirom na navedeno jasno je koliko je važno najmlađe usmjeravati prema STEM-u. Upravo će to, kroz zanimljiv program, edukacije i stalni postav, biti zadaća MUZZA interpretacijskog centra.

346

tisuća eura vrijedan je projekt MUZZA centar sa stalnim postavom

Isprobaj sve što vidiš
Đurđica Protić, predsjednica MUZZA interpretacijskog centra za popularizaciju znanosti i STEM-a, objašnjava da im je glavna misija znanost i tehnologiju približiti najmlađima na interaktivan i pristupačan način. “Želimo potaknuti njihovu znatiželju, maštovitost i probuditi u njima male istraživače”, ističe. Sve će to nastojati napraviti kroz stalni postav MIC koji je koncipiran kroz četiri teme.

Jednom, “Igrom do znanja”, osnovnoškolci i djeca starije vrtićke dobi, upoznat će se s edukativnim igraćim konzolama, pametnim robot automobilima, uređajima za bežičnu komunikaciju, a moći će eksperimentirati i s magnetima. U Robo areni, pak, postavljeni su roboti automobili koji reagiraju na laser detektor i s kojima će se djeca moći natjecati, a u “Pametnom gradu” će upoznati napredne tehnologije koje se koriste u poboljšanju kvalitete života, kao što su pametne kuće, pametne garaže i slično.

Kroz temu “Zvuk i svjetlo” najmlađi će moći isprobati pametnu lampu koju je pljeskom moguće upaliti, ali i promijeniti joj boju. “Ova cool lampa omogućava stvaranje svjetlosnih efekata ali i vlastite igre. Na njoj su, naime, programirane društvene igre”, objašnjava Protić. Dodaje da su na temu zvuka napravili male klavire, ali i jedan veliki, koji se može svirati i nogama. “Na njemu djeca i mladi mogu istražiti svijet glazbe i kreativnosti”, kaže predsjednica MIC-a.

A tu je i MIC LAB u kojem posjetitelji postaju pravi znanstvenici. Protić objašnjava da će unutar njega stručni tim centra najmlađe učiti programiranju i robotici. Postav tog laboratorija tako čini Robo barmen, odnosno robot koji samostalno toči napitak. Tu je i Styrocut alatom za izradu predmeta od stiropora, 3D printer te hovercraft, vozilo koje lebdi pomoću zračnog jastuka. Centar je ovo u kojem se sve izloženo može i isprobati, a upravo bi to trebalo pobuditi jači interes za STEM područjima i zanimanjima.

Postav laboratorija čini i Robo barmen, odnosno robot koji samostalno toči napitak/D. Puklavec/PIXSELL

Civilno društvo kao nadopuna
“Znanja oko programiranja, robotike, energetike i naprednih vještina potrebna su bez obzira na to koju granu znanosti i profesije odaberete u budućnosti. STEM ima široku primjenu u edukaciji što smo s ovim malim prostorom stalnog postava i pokazali”, navodi Protić. Ističe i da joj iskustvo pokazuje da mlade zanima sve vezano uz STEM ali, nažalost, u okviru redovnog školskog programa, zbog nedostatka osoblja, alata i sati, ta znanja i vještine ne stječu u dovoljnoj mjeri.

Ali zato je tu civilno društvo, kao što je Sretna priča, koje nadopunjuje nedostatke obrazovnog sustava. Predsjednica MIC-a kaže da su njegove aktivnosti i postav video filmovima i virtualnom šetnjom najavili ravnateljima vrtića i osnovnih škola. Stoga očekuju organizirane posjete Centru čiji je ulaz besplatan.

No, u sklopu ovoga projekta, čija je vrijednost 346 tisuća eura i sufinanciran je novcima Europskog socijalnog fonda i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, provode se i druge aktivnosti. S partnerima na projektu, a to su Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te pet udruga mladih diljem Hrvatske, organiziraju i kampove s besplatnim edukacijama na temu STEM-a za 20 djece.

Kampovi su organizirani u manjim mjestima, konkretno u Vukovaru, Iloku, Dekanovcu, Samoboru te Slavonskom Brodu. Također, provodi se i edukacija edukatora za MIC te organizacija studijskih putovanja po prostorima centara znanosti i muzeja u Europi.

‘STEM ima široku primjenu u edukaciji što smo s ovim malim prostorom stalnog postava i pokazali’/D. Puklavec/PIXSELL

Komentirajte prvi

New Report

Close