Musk odustaje od planova za proizvodnju jeftinih električnih vozila za široke mase i otpušta čak 10 posto radne snage

Autor: Domagoj Puljizović , 16. travanj 2024. u 07:00
Foto: Reuters

Na prodaju Teslinih električnih vozila utjecale su i visoke kamatne stope koje su kupcima smanjile priuštivost luksuza, dok istovremeno konkurenti u Kini.

Američka tvrtka Tesla, u vlasništvu Elona Muska, otpustit će deset posto svojih zaposlenika zbog pada potražnje za električnim vozilima na visoko konkurentnom tržištu. U posljednjih nekoliko mjeseci tvrtka je zatražila od svojih menadžera da identificiraju ključne članove tima i pauzirala nagrađivanje te otkazala godišnju procjenu nekih zaposlenika, javlja Reuters.

Prema posljednjem godišnjem izvješću, najveći svjetski proizvođač automobila po tržišnoj vrijednosti imao je 140.473 zaposlenika na globalnoj razini u prosincu prošle godine, a sada će otpustiti njih 15 tisuća.

Prvi pad u četiri godine

Lani u veljači tvrtka je otpustila četiri posto radnika u New Yorku u sklopu ciklusa procjene učinkovitosti poslovanja, prije nego što su radnici uspjeli organizirati sindikalnu kampanju. “Dok pripremamo tvrtku za sljedeću fazu rasta, iznimno je važno sagledati svaki aspekt tvrtke kako bismo smanjili troškove i povećali produktivnost”, izvijestio je Electrek, citirajući izjavu izvršnog direktora Elona Muska u internom dopisu.

Tesla, koja bi svoju tromjesečnu zaradu trebala objaviti 23. travnja, izvijestila je o padu isporuka vozila u prvom kvartalu ove godine, prvom u gotovo četiri godine. U međuvremenu, kompanija je odustala od planova za proizvodnju jeftinog automobila kao i od dugotrajnog Muskovog cilja da napravi pristupačna električna vozila za široke mase. Dionice Tesle u ponedjeljak su pale za 0,3 posto uoči početka trgovanja. Nakon godina brzog rasta prodaje koji je kompaniju pretvorio u najvrednijeg proizvođača automobila na svijetu, slijedi joj usporavanje u tekućoj godini.

Krivac i kamatne stope

Naime, na prodaju Teslinih električnih vozila utjecale su i visoke kamatne stope koje su kupcima smanjile priuštivost luksuza, dok istovremeno konkurenti u Kini, najvećem svjetskom automobilskom tržištu, izbacuju jeftinije modele. Kako bilo, tvrtka želi povećati marže, stanjene uzastopnim sniženjima cijena. Teslina bruto profitna marža od 17,6 posto u četvrtom tromjesečju, najniža je u više od četiri godine.

Općenito, električna vozila osvajaju ostatak svijeta, mnogo brže od SAD-a. Prema Bloomberga NEF-a objavljenom u travnju, s 4,4 milijuna prodanih komada na globalnoj razini u četvrtom kvartalu i 13,7 milijuna u cijeloj 2023. godini, električna vozila lani su činila 18 posto ukupne prodaje osobnih vozila u svijetu.

Predviđa se da će prodaja električnih vozila nastaviti rasti i dosegnuti 16,7 milijuna u 2024. godini, no izgledno je usporavanje godišnjih stopa rasta zbog regulatornih promjena u Europi, zasićenosti tržišta u Kini i neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

Tržište električnih vozila u Kini poraslo je 44 posto na godišnjoj razini u zadnjem kvartalu 2023., s gotovo 2,9 milijuna prodanih automobila, dok im je prodaja u Europi pala je 11 posto u četvrtom tromjesečju 2023., na nešto više od 840 tisuća komada, što predstavlja prvi međugodišnji pad još od 2016.

Komentirajte prvi

New Report

Close