Mladi hrvatski informatičari među deset najboljih u svijetu

Autor: Josipa Ban , 16. kolovoz 2022. u 13:00
Ovo bismo mogli dodatno iskoristiti organizacijom, primjerice, edukativnog turizma, kaže predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Vlado Lendvaj/B. Mitić

Na hibridnom natjecanju u konkurenciji 349 natjecatelja iz 88 zemalja Hrvatska osvojila dva zlata i broncu.

Mladi hrvatski informatičari samo nižu uspjehe. Na upravo završenoj 34. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (International Olympiad in Informatics – IOI) postigli su impresivan rezultat osvojivši tri medalje – dvije zlatne i jednu broncu.

Dorijan Lendvaj i Partick Pavić, učenici 4. razreda zagrebačke XV. gimnazije osvojili su zlato. Matej Vojvodić, učenik 4. razreda zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina osvojio je broncu, dok je Ivan Janjić, učenik 3. razreda XV. gimnazije dobio pohvalu.

Problemi obrazovnog sustava
Tako dobrim rezultatom Hrvatska je, kao i u posljednje dvije godine, zauzela visoko 10. mjesto u ukupnom poretku, pohvalili su se iz Hrvatskog saveza informatičara koji je organizirao nastup mladih kao i stručne pripreme.

Smjestivši se na 10. mjesto mladi su informatičari hrvatsku stavili u klub prestižnih zemalja jer su Kinezi prvi, a slijede ih mladih iz SAD-a, Japana, Južne Koreje i Kanade. Od Europljana bolji su od nas jedino Ukrajinci (sedmo mjesto) i Rumunji (deveto mjesto).

Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, udruge koja već 20 godina radi na uspostavi sustava pripreme mladih informatičara za svjetska natjecanja, ističe da je hrvatska reprezentacija uz rumunjsku najbolja u EU. “Pokazali smo da u programiranju možemo biti najbolji. Ovo bismo mogli dodatno iskoristiti organizacijom, primjerice, edukativnog turizma”, predlaže Lendvaj.

Za dobre rezultate pak, kaže, važno je s pripremama krenuti od najranije dobi. Lendvaj je istovremeno vrlo kritičan prema obrazovnom sustavu. Priča kako je lani jedan natjecatelj paralelno sa sudjelovanjem na informatičkoj olimpijadi morao pisati maturu.

“Mogao je osvojiti zlato, a ovako je osvojio broncu”. Kao nelogičnost navodi i odluku Agencije za odgoj i obrazovanje da učenici nižih razreda (od prvog do četvrtog osnovne škole) ne smiju sudjelovati na informatičkim natjecanjima.

Pita se i kako to da niti jedan ministar obrazovanja dosad nije primijetio uspjehe koje postižu te zašto njihove uspjehe ne iskoriste i ne kopiraju ih i u drugim područjima.

Natjecanje u Indoneziji
No, bez obzira na nedostatak podrške sustava, pojedinci ponovo dokazuju da se sve može, samo kada se hoće. Inače, olimpijada je održana hibridno u indonezijskom gradu Yogyakarta. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju zastupa tim od četiri učenika i dva voditelja.

Hrvatsku su predstavljali srednjoškolci koji su nastup u reprezentaciji izborili najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi održanoj krajem svibnja, te kroz izborne pripreme.

Komentirajte prvi

New Report

Close