‘Među onima koji najviše obećavaju’: Veliko priznanje za hrvatsku tvrtku

Autor: Lucija Špiljak , 30. ožujak 2021. u 15:35
Matija Kopić; robot Gideon Brothersa u skladištu DB Schenkera

Njihova tehnologija temelji se na naprednoj 3D vizualnoj percepciji zahvaljujući kojoj roboti mogu prepoznati različite objekte i razumiju što ih okružuje.

Osječko-zagrebačku tvrtku za robotiku i umjetnu inteligenciju (AI) Gideon Brothers neovisna analitička tvrtka za tehnološko tržište ABI Research proglasila je Top inovatorom u svom najnovijem izvješću “Industrial Robotics for Material Handling”, koje profilira deset najbolje ocijenjenih tvrtki u ovom tržišnom segmentu. Gideon Brothers jedna od samo nekoliko tvrtki u svijetu čiji autonomni mobilni roboti (AMR) koriste 3D vizualnu percepciju za navigaciju.

‘Najviše obećavaju’

Izvješće donosi profile deset kompanija – uključujući i Gideon Brothers – koje “najviše obećavaju”. Tvrtke su rangirane prema nekoliko kriterija vezanih uz implementaciju i inovaciju, pri čemu je robotski vid, primjerice, jedan od ključnih elemenata ocjene inovativnosti. “Oni razvijaju doista autonomne mobilne robote koji mogu dinamički mapirati okolinu u 3D-u, triangulirati poziciju prema detaljima u okolini koje percipiraju te samostalno prilagođavati svoju putanju, što Gideon Brothers izdvaja od trenutne konkurencije. Sposobnost razumijevanja detaljne 3D geometrije njihova je konkurentska snaga koja donosi fleksibilnije AMR-ove a time i šire mogućnosti upotrebe”, rekao je Rian Whitton, stariji analitičar u ABI Researchu.

Rast prodaje autonomnih mobilnih robota

ABI Research predviđa snažan rast prodaje AMR-ova za transport tereta tijekom sljedećeg desetljeća, a očekuju da će prihodi u ovom segmentu skočiti s 800 milijuna dolara ostvarenih prošle godine na čak 49 milijardi dolara 2030. godine. AMR-ovi bi tako mogli zauzeti najveći dio šireg tržišta automatizacije prijevoza tereta za kojeg ABI Research očekuje da će porasti s prošlogodišnjih 7,4 milijarde na 85 milijardi dolara 2030. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close