Mađarski VC fond težak 100 milijuna eura u Hvatskoj traži scale-upove

Autor: Bernard Ivezić , 02. travanj 2020. u 13:09
Foto: Getty Images

Lead Ventures dosad je uložio u četiri tvrtke u Mađarskoj. Slovačkoj i Češkoj s početnim iznosom investicija od 2 milijuna eura.

Lead Ventures, mađarski VC fond koji raspolaže s kapitalom od 100 milijuna eura i ulaže u scale-upove, počeo je tražiti prilike za investicije u Hrvatskoj. Fond, u koji su prije dvije godine investirali MOL, Mađarska banka za razvoj i Eximbanka, dosad je uložio u četiri scale-upa iz Mađarske, Slovačke i Češke. Sve te investicije napravio je lani.

Andras Dunai, partner u Lead Venturesu, čije je sjedište u Budimpešti, kaže da je hrvatski startup ekosustav u segmentu scale-up tvrtki u početnoj fazi razvoja i da baš to vide kao priliku.

“U Hrvatskoj je iznimno mnogo vrhunskih inženjera, a veliki broj tih stručnjaka dosad su odlazili raditi u inozemstvo ili pak u Hrvatskoj rade u međunarodnim kompanijama pa smatram da ulaganjem kapitala pružamo priliku domaćim poduzetnicima da privuku lokalne talente i realiziraju inovativne ideje, pružajući im pritom podršku koja im je potrebna da se dosegnu iduću fazu razvoja”, kaže Dunai.

Jedna od investicija Leads Venturesa je češki Neuron Soundware, koji je kreirao softver koji analizira zvukove koje proizvode industrijski strojevi te može detektirati i najmanje promjene i neuobičajene zvukove koji ukazuju na kvar opreme ili potrebe za održavanjem. Tu tehnologiju sada koriste korporacije poput BMW-a, LG-a, Airbus-a i Daimlera.

Mađarski VC fond planira raditi četiri do šest investicija godišnje.

“U potrazi smo za timovima koji su dobro iskoristili inicijalno financiranje, na uzlaznoj su putanji, no da bi dalje nastavili rasti potreban im je kapital od najmanje dva milijuna eura”, zaključuje Dunai.

Komentirajte prvi

New Report

Close